ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 12/05/2020

ВАТРОГАСАЦ - АДРЕНАЛИНСКО И ОПАСНО ЗАНИМАЊЕ

 

Најтеже од свега нам падају саобраћајни удеси. То су ситуације када су људи заробљени у својим аутомобилима и када секунде играју велику улогу и сваки потез може бити кобан, истиче ватрогасац Јово Шарац

 

Разговарала: Маја Брчкало КРСМАНОВИЋ

ПАЛЕ, 12. МАЈА /СРНА/ - Двадесетосмогодишњи Јово Шарац из Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево истиче да је то тежак адреналински посао, те да му најтеже падају интервенције након саобраћајних удеса.

"Бити ватрогасац са собом носи много одговорности, али и сатисфакције када знате да сте некоме помогли и спасили живот", прича Јово за Срну.

Он каже да се хтијење, жеља и професионална обавеза да помогну грађанима и учине све што је у њиховој моћи код ватрогасаца не доводе у питање, те да постоји одређена доза треме, узбуђења и адреналина, али ријетко страха.

"Добро смо обучени и опремљени. Сматрам да у свакој интервенцији дајемо свој професионални и људски максимум", наглашава Јово.

Бити ватрогасац за њега представља остварење дјечачког сна јер је много времена проводио у ватрогасном дому на Палама, с обзиром на то да му је отац био ватрогасац.

Тај боравак и дружење са оцем подстакли су га да и сам крене тим путем.

Јово Шарац каже да је срећан човјек јер ради посао који заиста воли и који га испуњава.

Према његовим ријечима, кроз обављање посла ватрогасца, човјек може да испољи храброст и хуманост, уз велику дозу одговорности, иако има тешких момената који тестирају психо-физичке границе.

"Обучени смо, опремљени и утренирани да бисмо у сваком тренутку максимално брзо и ефикасно одговорили на све потенцијалне изазове који се нађу пред нама. Сатисфакција коју осјећамо када спасимо људски живот или нечији дом - надмашују све тешкоће са којима се често сусрећемо", наводи Шарац.

Било је различитих изазова у досадашњем раду, неке ситуације су стресне, а има и оних које оставе одређене трагове на човјеку.

"Најтеже од свега нам падају саобраћајни удеси. То су ситуације када су људи заробљени у својим аутомобилима и када секунде играју велику улогу и сваки потез може бити кобан. Тада морамо исјећи аутомобил да бисмо извукли унесрећеног. А, код пожара је свака секунда је битна, па сваки потез мора бити исправан", прича Шарац.

"Посао ватрогасца је сам по себи динамичан, занимљив, одговоран те веома опасан", напомиње Јово Шарац, који је постао дио недавно формираног УСАР-а /Urban search and rescue/ тима при Републичкој управи цивилне заштите.

Он додаје да су обуке саставни дио посла, те да теоретско-практичне обуке имају свакодневно јер су законска и професионална обавеза.

Осим интерне обуке, коју спроводи командни кадар, често су у прилици да похађају и различите међународне обуке на којима имају могућност да се додатно упознају о новим методама, тактикама гашења пожара, као и са најнапреднијом техником и опремом.

Шарац је прошле године у Словенији успјешно похађао и прошао обуку уласка и спасавања у затвореном.

"Битна ствар је тим са којим радите, ваше колеге, могућност да се ослоните једни на друге, јер вам, у суштини, и животи у неким ситуацијама зависе од других. Наша повезаност, пословна и пријатељска, веома је дубока, до те мјере да једни друге сматрамо члановима породице", истиче Шарац.