ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 12/05/2020

ИСТРАГЕ О ЈАВНИМ НАБАВКАМА - ПАНДЕМИЈА ОМЕТА РАД У СУДОВИМА

 

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић истиче да, без обзира на одређену либерализацију и попуштање мјера које се односе на вирус корона, и даље постоје предмети на којима се не може радити... Она напомиње да су обдукције неопходне, те да су и ексхумације биле у застоју због пандемије

 

Разговарала: Жељка ДОМАЗЕТ

САРАЈЕВО, 12. МАЈА /СРНА/ - Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић најављује да ће ова институција реаговати хитно на све пријаве које указују на незаконитост у процесу јавних набавки за вријеме пандемије вируса корона и напомиње да се на неким предметима још не може радити.

"Пажљиво смо пратили медијске објаве у вези са јавним набавкама за вријеме пандемије, као и о другим кривичним дјелима повезаним са ситуацијом коју је изазвала. Неки предмети већ су формирани, али због повјерљивости не могу говорити о детаљима", наводи Тадићева у интервјуу Срни.

Тадићева истиче да је обдукција важна истражна и доказна радња у предметима, те да се не смије дозволити да због оклијевања или застоја буду угрожени предмети.

Не улазећи у расправу медицинара о /не/вршењу обдукција људи преминулих од вируса корона, она напомиње да је "у предметима ексхумација неопходно присуство судских патолога и у наредном периоду, па се нада да неће бити застоја у том погледу".

Главни тужилац Тужилаштва БиХ најављује да ће ускоро бити настављен рад у пуном капацитету, уз све мјере опреза за запослене и странке уколико то буде дозвољавала ситуација са пандемијом.

Тадићева објашњава да су у Тужилаштву БиХ организовали рад у канцеларијама и од кућа у оним активностима у којима је то било технички изводљиво и могуће, а у складу са препорукама Високог судског тужилачког савјета /ВСТС/ и других надлежних институција.

Ипак, без обзира на одређену либерализацију и попуштање мјера, и даље постоје предмети на којима се не може радити.

"Имамо неке предмете у којима смо чекали да одређеним особама прође период изолације да би се рад могао наставити. Међу свједоцима, осумњиченима и адвокатима има особа које су биле спријечене да путују. Углавном то су предмети који не зависе само од нас, већ захтијевају присутност и ангажман и других особа и институција. Постоје предмети у којима је десет, 15 и више оптужених. Ту су и адвокати, судска полиција... Значи да у случају рочишта на малом простору треба бити 20 или више људи", наводи Тадићева.

Она подсјећа да тужиоци Тужилаштва БиХ сваке седмице, у редовним околностима, учествују у просјеку на око 30 до 40 рочишта.

"Ако гледамо неки просјечан ритам, могуће је да у протеклих осам седмица, због новонастале ситуације, није одржано 250 до 300 рочишта у предметима", прецизира Тадићева.

И процеси ексхумација такође су били у одређеном застоју јер захтијевају више особа на једној локацији, а биле су и рестрикције путовања и кретања.

Тадићева сматра да је Тужилаштво БиХ реаговало правовремено на појаву епидемије вируса корона и напомиње да су већ средином марта одржали интерне састанке како би распоредили дежурства и обавезе у хитним предметима и предметима са кратким роковима.

"Предузели смо и мјере на здравственој заштити наших запослених, али и особа које због природе посла долазе у додир са запосленима у Тужилаштву", указује Тадићева.

Формиран је Координациони тим Тужилаштва БиХ за поступање у вези са проблематиком превенције и сузбијања ширења вируса корона, састављен од руководилаца тужилачких и организационих одјељења, ради праћења ситуације и прилагођавања рада Тужилаштва ситуацији на терену.

Тужиоци су међу првима реаговали на наводе о кршењу закона и злоупотребама пандемије.

"Радили смо на предметима који се односе на кривична дјела повезана са ситуацијом са вирусом, имали смо доста активности у предметима за тероризам, кријумчарење људи, предметима везаним за јавне набавке, неовлаштени међународни промет дроге, неовлаштени промет акцизних производа...", наводи Тадићева.

Она напомиње да су рад Тужилаштва БиХ грађани могли да прате путем саопштења и информација за медије, којих је било више десетина у протекла два мјесеца, те да је на тај начин информисана јавност о активностима у новонасталим околностима.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ наводи да се и у оваквим околностима мора утврђивати норма и оцјењивати рад тужилаца, али да је то, прије свега, питање за ВСТС БиХ.

Она вјерује да ће одређени критеријуми бити усвојени у складу са дешавањима и смањењима радних капацитета за вријеме пандемије.

"Са професионалне и људске стране, срећна сам што међу запосленима Тужилаштва БиХ до сада није било заражених", каже Тадићева.