ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 16/05/2020

ФАРМА БОРОЈЕВИЋА НАКОН ПОПЛАВЕ РАДИ ЈОШ БОЉЕ

 

За двије године премашили смо број грла која смо имали прије поплаве, а и производњу смо подигли на виши ниво, истиче фармер Чедомир Боројевић

 

Приредила: Светлана ПАВЛОВИЋ

ШАМАЦ, 16. МАЈА /СРНА/ - Шест година након катастрофалне поплаве која је задесила фарму Чедомира Боројевића у Шамцу производња је надокнађена и чак повећана - Чедомир данас има 450 говеда, а годишња производња млијека је 1,5 милиона литара.

Обновљена фарма има 180 крава, око 150 јуница, што стеоних, што младих у припреми за осјемењивање, а остало су младе односно товне категорије.

На фарми ради од 25 до 30 радника.

Власник фарме напомиње да је укупна штета износила четири милиона КМ према нормама које је Министарство установило, али је у стварности била и већа.

Крава која даје од 50 до 60 литара млијека кошта 50.000 до 60.000 КМ, а не 3.200 КМ како би неко могао да је вреднује, каже Боројевић.

Вода на фарми је достизала два метра, утопило се 340 грла - са телетом 341, а преживјело 100.

"Тај број преосталих говеда дао ми је снагу да фарму вратим у живот", наводи Боројевић за Срну.

Он истиче да су му супруга, два сина и радници помогли у одлуци да обнови фарму.
У тешким тренуцима посебно му је прискочио у помоћ Драго Недић, директор Института за ветеринарство.

Чедомир је узео кредит и купио 65 стеоних јуница у Чешкој да би за врло кратко вријеме достигао жељени ниво производње.

"За двије године премашили смо број грла која смо имали прије поплаве, а и производњу смо подигли на виши ниво", наглашава Боројевић.

Он прецизира да је производња млијека на годишњем нивоу на његовој фарми око 1,5 милиона литара, од чега 1,3 милиона даје мљекари, а нешто троши за одгој телади.

"То је производња која је међу четири најбоље у Републици Српској. Три-четири фармера су имала већу прозводњу и озбиљни су конкуренти, односно фарме европског ранга. То су Арифагић из Трнопоља, Браћа Шкундрић из Приједора...", наводи Чедомир.

Он истиче да је његова фарма достигла производњу по грлу од 9.500 литара и постала примјер како треба радити.

Боројевић подсјећа да посљедњих година Министарство пољопривреде Републике Српске предузима низ квалитетних мјера, нарочито у дијелу подстицања инвестиција у оквиру пољопривреде, што се посебно односи на увођење нових технологија.

"Након појаве вируса корона, Министарство је одлучило да ниво средстава која су била предвиђена аграрним фондом ревидира навише", каже Боројевић.

Он објашњава да ће тако, умјесто седам милиона КМ, бити издвојено 14 милиона, а сви захтјеви оних који су ушли у куповине или набавку механизације, те увођење нових технологија практично су усвојени.

"За мене је то врло похвална мјера Владе Републике Српске и подржавам је", истиче Боројевић.