ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/05/2020

РАЗМАТРАЊЕ ДОПУНЕ ЗАКОНА О ПДВ-у ПО ХИТНОЈ ПРОЦЕДУРИ

 

САРАЈЕВО, 19. МАЈА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је хитну процедуру за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о ПДВ-а, чији је циљ помоћ привредним субјектима у вријеме епидемије вируса корона.

 

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић рекао је да би се усвајањем овог закона омогућило Савјету министара да у случају пандемије, природне несреће или било којих поремећаја може дјеловати доношењем привремене одлуке о помјерању рока за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а и пореза до шест мјесеци.

"Шест мјесеци је довољно да се сагледају економске посљедице, успоставе привредни токови и помогну предузећа", истакао је Звиздић.

Посланик СНСД-а Сања Вулић успротивила се хитном поступку за разматрање овог закона, оцјењујући да је ријеч о омаловажавању Савјета министара и Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, који је надлежан за систем индиректног опорезивања.

"Лицемјерно је говорити о помоћи привреди и грађанима, а држати заробљено 330 милиона евра ММФ-а", рекла је Вулићева током расправе.

Она сматра да се предложеним законом жели привући медијска и политичка пажња.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да се без адекватне анализе не може разматрати овако важно питање и да га због тога не треба разматрати по хитном поступку.

Мира Пекић из ПДП-а истакла је да институције треба да помогну реалном сектору да преброди кризу изазвану епидемијом вируса корона јер без реалног сектора нема прихода у буџету.

Пекићева је навела да је о овом законском приједлогу требало расправљати крајем марта када је упућен у процедуру, а не сада када је привреда већ претрпјела значајну штету.

Она је додала да реални сектор не може поднијети сав терет кризе и да га треба довести у исту раван са јавним сектором.

Пекићева је оцијенила да би бољи ефекти били када би привреда била ослобођена плаћања ПДВ-а, него пролонгирањем рока за његово плаћање или кад реализују наплату.

Саша Магазиновић из СДП-а подржао је и приједлог закона и хитност његовог разматрања, подсјећајући да је слично рјешење предлагао 2017. године, али да је Савјет министара тада, када је на његовом челу био Звиздић, дао негативно мишљење на тав приједлог.

"Треба држати буџет стабилним, али помоћи и привредницима", истакао је Магазиновић, који је најавио да ће подржати сваки захтјев за помоћ привреди и привредницима.

Посланик ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић рекао је да неће подржати хитни поступак, наводећи да је ово битан закон.

"Можда може да буде добар материјал за расправу у редовном поступку", рекао је Ловриновић и затражио да се о овоме изјасне Фискални савјет и Министарство финансија у Савјету министара.

Захтјеву да се закон разматра по хитном поступку успротивио се и Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ, оцјењујући да се предложеним рјешењем надлежност парламента за додошење законских мјера препушта Савјету министара.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто истакла је да посланици ХДЗ-а БиХ имају право да дају свој став о свему о чему се расправља и додала да не постоји ниједан разлог да се овај закон разматра по хитном поступку.

"Они који немају промет, не плаћају ПДВ", рекла је Кришто и оцијенила да би сврсисходније било да се промијени законска одредба о неподношењу кривичне пријаве за неподношење пријаве за ПДВ у предвиђеном року.

Она је упозорила да би помјерање рока довело до пада прихода и дебаланса у буџету.

Приједлогом закона о допуни Закона о ПДВ-у предвиђа се да с циљем ублажавања ефеката економске кризе и других поремећаја у економији БиХ изазваних вирусом корона Савјет министара може донијети привремену одлуку о помјерању рока за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а до посљедњег радног дана у мјесецу, на период који не може бити дужи од 90 дана.

У случају потребе, предвиђено је предложеним законом, Савјет министара може продужити рок за додатних 90 дана. /наставиће се/сс/нч/жд/аб