ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/05/2020

СПРЕМНОСТ ЗА УЧВРШЋИВАЊЕ ЕКОНОМСКИХ ВЕЗА

 

БЕОГРАД, 19. МАЈА /СРНА/ - Србија је спремна за даље ангажовање у региону ради учвршћивања економских веза и јачања заједничког тржишта, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

 

Дачић је истакао да је криза са вирусом корона показала колико је битно да регион сарађује, јер, како је навео, вирус не познаје границе и степен економског развоја.

Он је на видео-конференцији министара спољних послова западног Балкана и министара спољних послова чланица ЕУ, те земаља које су непосредни сусједи - Грчке, Бугарске, Румуније, Хрватске и Словеније, рекао да је Србија преузела конкретне кроаке ка отварању границе.

"Почевши од 1. јуна, отварамо границе за држављане Албаније, БиХ, Црне Горе и Северне Македоније, што је, такође, у духу јачања поверења и сарадње у региону", нагласио је Дачић.

Дачић је навео да Београд очекује да ће и остали партнери из овог дијела Европе кренути са ублажавањем мјера и постепеним отварањем граница, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Оно што би нам свима значило је да се омогући и олакшани прелаз границе ЕУ, што би додатно потврдило да је наш регион нераскидиво везан са унутрашњим тржиште Уније", рекао је Дачић.

Он је поздравио одлуку о успостављању зелених коридора за теретна возила у региону, што је током кризе омогућило неометан транспорт медицинске опреме и основних животних намирница кроз регион.

"За похвалу је реализована сарадња са ЕУ, бар када је о мојој земљи реч, али и осталима у региону по питању репатријације грађана које је избијање пандемије затекло далеко од матичних држава", рекао је Дачић.

Конференција "Како успешно допринети, кроз заједничку сарадњу, наредним фазама суочавања са социо-економским последицама пандемије", одржана је на иницијативу министара спољних послова Грчке и Сјеверне Македоније Никоса Дендијаса и Николе Димитрова.