ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/05/2020

ПОДИЈЕЉЕНО 80 ПАКЕТА РАСАДА ПОВРЋА

 

СОКОЛАЦ, 19. МАЈА /СРНА/ - На Сокоцу је данас подијељено 80 пакета расадног материјала, паприке, парадајза и купуса за пољопривреднике на подручју ове општине, који су дио помоћи коју је Влада Републике Српске, односно ресорно министарство додијелило становништву као ванредну мјеру због ситуације изазване ширењем вируса корона, рекла је Срни менаџер Кластера "Сарајево-Романија-Подриње" Жељка Пејовић.

 

"Сваки корисник ће добити по 50 садница паприке, 20 садница купуса и 30 садница парадајза, који се накнадно уручују пољопривредницима због рокова сјетве и самих климатских услова за садњу", навела је Пејовићева.

Пакете са расадним материјалом добили су пољопривредници који су се раније пријавили на први јавни позив и добили први дио пакета сјеменски кромпир и ситна сјемана за основне повртне културе.

Пејовићева је нагласила да су саднице намијењене пољопривредницима кроз овај пројекат сертификоване и да су набављене из Задруге "Биос" из Високог.

Према њеним ријечима, пољопривредницима на Сарајевско-романијској и Горњодринској регији обезбијеђено је 1.000 сјеменских и пакета расадног материјала поврћа, за потребе малих газдинстава.

Она је навела да су пакети са расадом парадајза, купуса и паприке већ подијељени пољопривредницима у Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи, на Палама, у Рогатици, на Сокоцу и Хан Пијеску, те да ће сутра бити уручени у општини Tрново, у четвртак 21. маја у Рудом, Вишеграду, Новом Горажду и Чајничу, а у петак 22. маја у Источном Старом Граду.

Сјеменске и пакете расадног материјала финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске из дијела средстава ИФАД пројекта унапређења конкурентности у руралним подручјима, а посредством Јединице за координацију пољопривредних пројеката у сарадњи са општинама и уз координацију Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, подручна јединица Соколац Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске дјелује на подручју 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.