ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/05/2020

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 28 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА 12 БЕБА

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - У Бањалуци ће данас бити обиљежено 28 година од смрти 12 беба у Клиничком центру Бањалука због недостатка кисеоника, најављено је из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

 

У саопштењу је наведено да ће због тренутне епидемиолошке ситуације у Српској изазване вирусом корона вијенце и цвијеће положити само мајке страдалих беба и делегација ове организације.

У 10.00 часова биће служен парастос и положено 12 ружа на споменик 12 беба на Новом гробљу, док ће у 11.00 часова бити положено цвијеће на Спомен-обиљежје "Живот", поред зграде "Пошта Српске".

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Као датум биљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.

Организатор обиљежавања је Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.