ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/05/2020

СЈЕЋАЊЕ НА ДВА ПОГИНУЛА ВОЈНИКА НА ХАМБАРИНАМА У МАЈУ 1992.

 

ПРИЈЕДОР, 22. МАЈА /СРНА/ - Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Приједор данас ће посјетити Хамбарине гдје су 22. маја 1992. године убијена двојица војника и први пут организовано обиљежити њихово страдање.

 

Потпредсједник ове организације Славиша Књегињић потврдио је Срни да ће први пут заједно са породицама погинулих војника Недељка Милојице и Раде Лукића оставити руже на мјесто њихове погибије, а потом на мјесним гробљима у Маринима положити вијенце и прислужити свијеће.

"Желимо да покажемо шта се све дешавало у Приједору у мају 1992. године јер је тај мјесец обиљежио многе српске жртве, што само говори о карактеру сукоба, односно ко је први почео. Жеља нам је да се у Приједору већ једном дође до истине шта се све дешавало. У мају имамо три догађаја која су претходила свему што се послије дешавало", истакао је Књегињић.

Књегињић је нагласио да су зато одлучили да проговоре о свим тим догађајима и први пут обиљеже и страдање двојице војника на Хамбаринама.

"Шта је било, како је било, нећемо улазити у то, али се десило. Прво смо 30. априла имали убиство полицајца Раденка Ђапе, а потом и страдање oва два војника", подсјетио је Књегињић.

Он је рекао да су војници Милојица и Лукић са још четворицом колега кренули кући на одмор, те су наишли на пункт гдје је на њих пуцано без икаквих разлога.

"Било је разних прича шта се догодило. Али, ако шест људи пође кући у ауту, и што је интересантно то су били припадници ЈНА - четири Србина и два Хрвата, и буду дочекани у цивилном ауту - два су убијена, а четири рањена. Шта је то?", запитао се Књегињић.

Књегињић је најавио да се трећи догађај који ће бити обиљежен догодио 30. маја када се 1992. године одиграо напад на Приједор, те указао да је то кулминирало свим каснијим догађајима који су се дешавали у том граду.

Полазак на мјесто страдања војника на Хамбаринама је у 9.30 часова испред просторија Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Приједор, гдје је мјесто окупљања и за новинаре који су позвани да пропрате овај помен страдалим суграђанима.