ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/05/2020

ПАРАСТОСОМ И ПОЛАГАЊЕМ РУЖА ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ 28 ГОДИНА ОД СМРТИ 12 БЕБА

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Полагањем 12 ружа испред споменика 12 беба на бањалучком Новом гробљу и парастосом почело је обиљежавање 28 година од смрти беба у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника.

 

Руже су положиле мајке преминулих беба и представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, која је организатор овог обиљежавања.

Жељка Tубић, секретар Удружења "12 беба" и мајка, чији је син рођен 19. маја 1992. године и због недостатка кисеоника страдао неколико дана касније, рекла је да је прошло много година због чега сумња да ће овај злочин икада бити кажњен.

"Шта помислити о свјетским моћницима који не дају кисеоник за недужно дијете. Замислите шта су онда ти нељуди у стању да ураде одраслим људима", рекла је Тубићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да мајке 28 година немају утјехе, да је иза њих 28 година неправде свјетских моћника и да је свака година све тежа, јер посматрају генерацију својих умрлих беба, а који су сада одрасли људи, и питају се какво би њихово дијете данас било.

За 11.00 часова предвиђено је полагање цвијећа на Спомен-обиљежје "Живот" у Бањалуци.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.