ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/05/2020

ОДАТА ПОЧАСТ ДВОЈИЦИ ВОЈНИКА СТРАДАЛИХ ПРИЈЕ 28 ГОДИНА НА ХАМБАРИНАМА

 

ПРИЈЕДОР, 22. МАЈА /СРНА/ - Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора одала је почаст двојици припадника ЈНА, Ради Лукићу и Радовану Милојици, који су на данашњи дан 1992. године убијени на Хамбаринама.

 

Представници ове организације, заједно са породицама погинулих војника посјетили су мјесто њиховог страдања и на мјесним гробљима у Маринима положили цвијеће и запалили свијеће.

Тог 22. маја 1992. године војници Милојица и Лукић са још четворицом колега кренули су кући на одмор. Наишли су на пункт на Хамбаринама, гдје је на њих пуцано без икаквог разлога. Том приликом рањени су Недељко Антуновић, Миленко Лулић, Синиша Мијатовић и Ратко Милојица.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је новинарима да је нажалост, након 28 година ово био први пут да су дошли на ово мјесто, одакле је, како је нагласила, све кренуло онако како не треба.

"Јако боли то што нико никада није одговарао за српске жртве у Приједору. Ни за Раденка Ђапу, ни за страдале на овом мјесту, ни за страдале у одбрани града Приједора. Зато Срби одговарају, већ сам и престала бројати, колико година затвора су добили. Боли ме што Хашки трибунал није радио како треба, нажалост ни Суд БиХ, али морам истаћи да имам осјећај да ни наши људи нису били заинтересовани да се суди онима који су починили злочине по Приједору. Зато су одлучили да проговоре о свим тим догађајима и први пут обиљеже и страдање двојице војника на Хамбаринама", рекла је Карлица.

Потпредсједник Градске организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Приједор Славиша Књегињић је истакао да српске жртве морају имати заслужено мјесто у спомињању и обиљежавању догађаја из прошлих ратних сукоба.

"Хоћемо да покажемо да српске жртве никада нису биле ни битне ни важне ни за кога, нико то не спомиње, судове то не интересује. Ово су биле комшије и пријатељи, познавали су се, ишли су у школу заједно и ови на путу што су били и ови што су пролазили. Нису ту долазили људи из других села, значи то су сусједна села. Људи су пошли на одмор својој кући, припадници ЈНА четири Србина и два Хрвата, врло интересантна ситуација и пуцано је. То је трагично, ружно и једноставно мора се спомињати и мора да се памти ово", поручио је Књегињић.

Из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора истакли су да се трећи догађај који ће бити обиљежен догодио 30. маја, када се 1992. године одиграо напад на Приједор, те указали да је то кулминирало свим каснијим догађајима који су се дешавали у овом граду.