ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/05/2020

ТУБИЋ: СTРАДАЊЕ 12 БЕБА УВРСТИТИ У УЏБЕНИКЕ ЗА НАУК БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Страдање 12 недужних беба 1992. године, у тадашњем Клиничко-болничком центру у Бањалуци, требало би да буде уврштено у уџбенике и да буде наук за будуће генерације о страхотама рата који нема милост ни за кога и о жртвама које су мајке тада поднијеле, поручила је данас секретар Удружења "12 беба" Жељка Tубић.

 

"Прије три године је било ријечи о томе да ће овај догађај бити уврштен у књиге и историјске читанке за основце, али мислим да то још није урађено. Надам се да ће се у скорије вријеме и то десити, јер се мора знати шта се догодило на овим просторима", рекла је Тубићева.

Tубићева, чији је син рођен 19. маја 1992. године и због недостатка кисеоника страдао неколико дана касније, истакла је да полагање вијенаца на Спомен-обиљежје "Живот" у Бањалуци, иако је ове године због ванредних околности организовано скромно, носи важну поруку – да 22. мај, дан када је умрла прва беба, никада не смије бити заборављен.

Она је истакла значај обиљежавања овог датума како би будуће генерације биле упућене у ратна дешавања и страдања недужних беба, које тада нису имале ни име, ни националност.

Тубићева је напоменула да се мора изнијети у јавност какви су ти свјетски моћници који су тада били у стању да угуше недужне бебе.

Она је навела да Удружење "12 беба" од оснивања има подршку предсједника Српске, предсједника Владе и многобројних министарстава Српске, те изразила наду да ће власт наћи начин да ријеши статус мајки, за који се боре већ десет година.

Драгослава Јаћимовић из Дервенте рекла је да је њена беба рођена 3. јуна, те да је преминула 5. јуна 1992. године у Бањалуци.

"Данашњи дан, као и сваке године, врати ми сјећање на тај дан, када сам имала 19 година и нисам знала ни шта се дешава, ни како да се борим са тим. Хвала Богу, данас имам два сина, али овај губитак се увијек осјети и никада се не може ни пребољети ни заборавити", рекла је Јаћимовићева.

Јаћимовићева је изразила жаљење што обиљежавању овог датума не присуствује већи број грађана, јер је смрт ових беба била иницијална каписла за пробој коридора.

"Веома је важно да наше будуће генерације уче о овом догађају, јер ако могу да уче о историји других народа и земаља, требало би да се нађе мјеста и за овај догађај", рекла је Јаћимовићева.

Обиљежавање 28 година од смрти беба у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника почело је полагањем 12 ружа испред Споменика 12 беба на бањалучком Новом гробљу и парастосом.

Руже су положиле мајке преминулих беба и представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, која је организатор овог обиљежавања.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.