ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти22/05/2020

ЧУБРИЛОВИЋ: СМРT НЕДУЖНИХ БИЋА - БОЛНА РАНА

 

БАЊАЛУКА, 22. МАЈА /СРНА/ - Смрт недужних бића болна је рана на срцима њихових мајки, породица и цијелог српског народа, која свједочи о злочину који се одиграо пред очима међународних моћника, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поводом 28 година од смрти беба у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника.

 

"Не дозволити допремање кисеоника како би се спасио живот беба је, у најмању руку, нехумана политичка одлука којом су казнили један народ. Страдање беба остаће вјечно и потресно сјећање у свијести Републике Српске", навео је Чубриловић у писној изјави.

Чубриловић је изразио саосјећање са тугом мајки 12 умрлих беба, истичући да је само захваљујући одлучности и храбрости Војске Републике Српске пробијен коридор према Србији и кисеоник и медицинска помоћ је стигла у Републику Српска чиме су спасени бројни животи.

"Али, тужна и болна сјећања на смрт новорођенчади остаће заувијек у колективној свијести нашег народа", поручио је Чубриловић.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.