ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана23/05/2020

У НАСТАВКУ О ИЗМЈЕНИ ОДЛУКЕ О ДУГОРОЧНОМ ЗАДУЖИВАЊУ

 

БАЊАЛУКА, 23. МАЈА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске данас ће наставити посебну сједницу расправом о приједлогу одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2020. годину.

 

Министар финансија Зора Видовић рекла је јуче да је приједлогом одлуке предвиђено дугорочно задуживање Српске за ову годину у максималном износу до 678 милиона КМ.

Видовићева је објаснила да је структура овог задужења таква да је на домаћем тржишту 354,1 милион КМ, а на иностраном тржишту 323,8 милиона КМ.

Према њеним ријечима, од 354,1 милиона КМ извршено је задужење од 214,1 милион КМ и остаје да је на домаћем тржишту још могуће задужење од 140 милиона КМ.

У наставку посебне сједници биће размотрен и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци-Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /908-БА/.

Посланици су током посебне сједнице Народне скупштине размотрили Приједлог ребаланса буџета за ову годину, којим је буџет повећан за 188 милиона КМ и износи 3,613 милијарди КМ. Размотрен је и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу овогодишњег буџета.

Размотрен је и приједлог одлуке о потврђивању аката које је донио предсједник Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби законском снагом.

Народна скупштина Републике Српске у четвртак, 21. маја, усвојила је одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Српске јер је стављена под контролу епидемиолошка ситуација која се односи на вирус корона.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

Посебна сједница одржава се у конференцијској сали Владе Републике Српске која задовољава епидемиолошке услове проузроковане вирусом корона.