ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона23/05/2020

ЈОШ 13 НОВООБОЉЕЛИХ МЕЂУ 524 ТЕСТИРАНИХ

 

БАЊАЛУКА, 23. МАЈА /СРНА/ - Вирус корона у Републици Српској у посљедња 24 часа потврђен је код још 13 лица међу 524 тестираних, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

 

Ријеч је о осам жена и пет мушкараца. По три особе су из Приједора и Бањалуке, по двије особе су из Мркоњић Града и Теслића и по једна особа је из Дервенте, Козарске Дубице и Прњавора.

Тестирања узорака обављена су у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске и Болници "Свети Врачеви" у Бијељини

Ријеч је о три жене средње животне доби и пет жена старије животне доби, док је пет мушкараца средње животне доби.

Шест особа је имало контакт са претходно потврђеним случајевима. Једна особа је хоспитализована, а остале ће бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама.

До сада је у Републици Српској потврђен 1.351 случај вируса корона, опоравило се 737 лица, а преминуло је 100 људи код којих је потврђен нови вирус. Укупно је тестирано 24.012 лица.

У УКЦ Српске укупно се лијечи 68 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу "Ковид-19" хоспитализовано је 27 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији један пацијент.

Код два пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а један пацијент је на неинвазивном моду механичке вентилације.

На старој локацији Хирургије је 17 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на старој локацији Пулмологије је 20 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је 49 пацијената, у Општој болници Требиње 12, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору 17, пет у Болници у Градишци и два у Универзитетској болници у Фочи.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме ковида-19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци је 120 особа, 28 особа у Дому ученика у Добоју, 22 у Студентском дому у Требињу и једна у Дому ученика у Бијељини.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.579 лица, а надзор је завршен код 31.149 лица.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера ради сузбијања ширења новог вируса корона.