ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет23/05/2020

МУЗЕЈИ ВАТИКАНА ПОЧИЊУ СА РАДОМ 1. ЈУНА

 

РИМ, 23. МАЈА /СРБА-Ројтерс/ - Музеји Ватикана, који представљају главни извор прихода, биће отворени 1. јуна.

 

У саопштењу Ватикана се наводи да ће музеји, у којима се налазе нека од највећих ремекдјела ренесансе и умјетнички предмети из доба старог Рима и Египта, бити отворени за посјетиоце само путем онлајн резервације да би се контролисао број људи.

Посјетиоцима ће на улазима бити мјерена температура, мораће да носе маске и користе средство за дезинфекцију руку. Особље ће носити заштитне маске и рукавице, а биће присутни и медицински радници.

Слични услови примјењиваће се на посјетиоце папске љетне резиденције у мјесту Кастел Гандолфо, јужно од Рима.

Музеји у Италији почели су да раде 18. маја у оквиру постепеног ублажавања мјера блокаде у земљи у којој је умрло скоро 33.000 људи од посљедица епидемије вируса корона.

Пандемија је драстично смањила доток новца у буџет Ватикана. Музеји су прошле године примили око седам милиона посјетилаца и они се виде као најпоузданији извор прихода, јер су раније могли да "скупе" око 100 милиона долара годишње.

Званичници страхују да ће и након отварања продаја улазница и сувенира бити много мања због оштрих мјера безбједности, мјера социјалног дистанцирања, нових здравствених прописа и мањег броја страних туриста.