ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона25/05/2020

И У ВАНРЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ ЗДРАВСТВЕНЕ УСЛУГЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ

 

БАЊАЛУКА, 25. МАЈА /СРНА/ - Фонд здравственог осигурања Републике Српске наставиће све до окончања ванредне ситуације да финансира здравствене услуге за све грађане у јавним здравственим установама без овјеравања здравствене књижице.

 

Након тога, Фонд наставља да финансира здравствене услуге за осигурана лица у свим здравственим установама које имају уговор са Фондом.

Из Фонда апелују да грађани, ради смањења гужви и спречавања окупљања већег броја људи на једном мјесту, не долазе одмах по укидању ванредне ситуације у пословнице Фонда ради овјере здравствених књижица.

"Здравствена књижица се овјерава по потреби, не мора сваког мјесеца, јер права из здравственог осигурања постоје у континуитету независно од редовне овјере здравствених књижица", напомињу из Фонда.

У саопштењу се додаје да многе здравствене установе имају техничку могућност да увидом у пословни систем Фонда провјере да ли се осигуранику у континуитету уплаћују доприноси, у случају да се деси да осигураник код себе нема здравствену књижицу.

"Сваки осигураник на интернет страници Фонда може провјерити да ли се за њега редовно уплаћују доприноси за здравствено осигурање", наводи се у саопштењу.

Из Фонда подсјећају да од 13. марта, с циљем спречавања ширења вируса корона, за све становништво финансирају здравствене услуге без овјеравања здравствених књижица.

"Ово је само једна од предузетих мјера надлежних у Републици Српској да би ширење вируса корона у заједници било стављено под контролу, али и да би грађани пријављивали симптоме и јављали се љекару", истичу из Фонда.

У саопштењу се наглашава и да Фонд, уз поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера, све услуге из обавезног здравственог осигурања спроводи несметано и у пуном капацитету.

Из Фонда наводе да осигураници све информације о раду Фонда могу добити и од заштитника права, чија су имена и бројеви телефона доступни на интернет страници Фонда и позивом на број 051/226-870.