ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/05/2020

СРБИЈА ДА УПЛАТИ 100 ЕВРА ПОМОЋИ СВАКОМ СРБИНУ У ЦРНОЈ ГОРИ

 

БЕОГРАД, 25. МАЈА /СРНА/ - Српска лига предлаже да се Србима у Црној Гори, који имају црногорско држављанство и изјашњавају се као припадници српског народа, обезбиједи финансијска помоћ, у износу од 100 евра, као што је то учињено за све српске држављане који имају пребивалиште у Србији, изјавио је предсједник Српске лиге Александар Ђурђев.

 

Ђурђев је истакао да, према последњем попису становништва које је спроведено 2011. године, у Црној Гори живи око 29 одсто Срба.

"На основу поменуте евиденције о броју Срба у Црној Гори, то значи да би наша земља требало да издвоји средства за око 180.000 припадника српског народа који су у овом тренутку бедем одбране српског националног идентитета и који су најугроженији баш из разлога што се, без обзира на све притиске и уцене Мила Ђукановића и његовог режима, и даље декларишу као Срби", рекао је Ђурђев.

Он је нагласио да су српски народ и Српска православна црква на сталној мети антисрпске црногорске власти, а Срби у Црној Гори постали су најугроженија национална мањина у цијелој Европи којој је ускраћено право на свој језик, писмо и вјеру, преносе медији.

Ђурђев је истакао да су Срби у Црној Гори и у економском смислу угрожени и дискриминисани јер им је отежано и запошљавање, посебно у државним институцијама и јавним предузећима, зато би им ова новчана помоћ била не само материјална већ и морална подршка коју би им пружила њихова матична држава Србија.