ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/05/2020

УРЕЂЕНА СТАЗА ДО СПОМЕНИКА ИВЕ ЛОЛЕ РИБАРА

 

РИБНИК, 25. МАЈА /СРНА/ - Tуристичка организација општине Рибник је у сарадњи са локалним Комуналним предузећем уредила и поткресала стазу до споменика Иве Лоле Рибара, који се налази у Горњем Рибнику, гдје је овај народни херој првобитно и сахрањен.

 

Директор Туристичке организације Рибник Свјетлана Елез рекла је Срни да је мало познато да је ту било тајно мјесто, гдје је сахрањен Рибар.

Елезова је навела да се на интернету може прочитати да је Лолина сахрана одржана у Јајцу, одмах послије Другог засједања АВНОЈ-а, те да је послије одавања почасти тијело сахрањено на тајном мјесту у околини Гламочког поља, како не би пало у руке непријатеља.

"Мало је познато да је то тајно мјесто, у ствари, Горњи Рибник, на нека два километра од садашњег административног центра општине. Тек касније су, 1948. године, Лолини посмртни остаци свечано пренијети у новоизграђену Гробницу народних хероја на Калемегдану", рекла је Елезова.

Она је подсјетила да је Иво Лола Рибар и аутор једног од најљепших љубавних писама икад написаних на овим просторима.

"Нажалост, његова вјереница Слобода Трајковић то писмо никада није прочитала. Писмо је, претпоставља се, било смртна пресуда за Слободину породицу и доказ Гестапоу који је дуго времена прије хапшења пратио везу Tрајковића са комунистима", прича Елезова.

Елезова је навела да се Слобода нашла пред немогућим избором – Гестапо јој је нудио да напише Лоли одговор у којем ће га намамити да дође у Београд, гдје би био ухапшен у замјену за животе себе и своје породице.

"Лолу није издала и заједно са остатком породице је пребачена у логор на Бањици, гдје су 9. маја 1942. сви угушени у гасној комори", рекла је Елезова и додала да је ово једна од најпотреснијих и најтрагичнијих љубавних прича из периода Другог свјетског рата.

Иво Лола Рибар /1916-1943/ је био правник и револуционар, један од организатора и предводника омладинског и студентског револуционарног покрета у Југославији, као и организатор омладинског антифашистичког покрета у току Народноослободилачког рата, секретар ЦК СКОЈ-а и предсједник УСАОЈ-а и народни херој Југославије.

За народног хероја проглашен је 18. новембра 1944. године.