ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/05/2020

НА РОДНОЈ КУЋИ ДИАНЕ БУДИСАВЉЕВИЋ ДА СТОЈИ ДА ЈЕ СПАСИЛА СРПСКУ ДЈЕЦУ

 

БЕОГРАД, 26. МАЈА /СРНА/ - Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић и епископ аустријско-швајцарски Андреј упутили су молбу надлежним да приликом постављања спомен-плоче на родној кући Диане Будисављевић у Инсбруку размотре садржај текста и да се дода да је она током Другог свјетског рата спасила српску дјецу.

 

Родић је навео да је свим члановима Сената Инсбрука упутио допис у којем су наведене чињенице о животу Диане Будисављевић које се не могу доводити у сумњу, а у вези су са спасавањем српске дјеце у НДХ.

Он је нагласио да је добио одговор из кабинета градоначелника да је допис примљен и да очекује да у току сљедеће седмице дефинитивно буде утврђен текст на спомен-плочи.

"То је питање процедуре и мора да се постигне консензус међу члановима Сената", рекао је Родић за РТС.

Историчар Милан Кољанин нагласио је да је историјска чињеница да је Диана Будисављевић спасавала српску дјецу и да би то требало да пише на табли.

"Зашто не би ставили оно што је историјска истина и што треба на неки начин заиста да буде истакнуто?", упитао је Кољанин.

Аутор документарног филма и изложбе "Дианина деца" Слађана Зарић рекла је да нема никакве дилеме да је Диана спасавала српску дјецу.

"Она је имала дозволу да спасава српску децу. Можда, нико не може стопроцентно да тврди, чак се у дневнику у једном тренутку спомињу два хрватска детета која су спасена из логора у Јасеновцу, захваљујући Диани Будисављевић, али знате ми причамо о 10.000 деце, а овде имамо два хрватска детета. Можда је и неко ромско дете", навела је Зарићева.

Историчар из Хрватске Хрвоје Класић је рекао да је Диана, наравно, највећим дијелом спасавала српску дјецу, али да мисли да је неправедно према њој то рећи.

"Диана није спасавала српску децу. Диана је спасавала децу. У било којој ситуацији, да је могла, спасавала би било коју дјецу", рекао је Класић.

Он је додао да је 99 одсто ријеч о српској дјеци и да они који то желе да знају - знају, а они који не желе имају проблем.