ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија27/05/2020

ВАУЧЕРИ ЋЕ МОЋИ ДА СЕ КОРИСТЕ НА ДВИЈЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 27. МАЈА /СРНА/ - Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да ће за аранжмане који подразумијевају четири и више ноћења бити омогућено да ваучери, који ће бити емитовани о трошку Српске с циљем подстицаја опоравка домаћих туристичких капацитета, буду искориштени на двије дестинације.

 

"С обзиром на скромне капацитете одређених дестинација, није логично очекивати да на једној локацији проведете пет дана. Ту ће доћи до изражаја могућност туристичких агенција, које ће бити ангажоване у овом пројекту, да уклопе аранжмане којима ће привући већи број људи да своје ваучере искористе путем туристичких агенција", истакла је Гашићева.

Она је подсјетила да је планирано да буде емитовано 50.000 ваучера, а истраживања и процјене показују да он може бити максимално искориштен.

"Имајући у виду укупну ситуацију, желимо да идемо у фазама и да видимо како ће ово бити прихваћено. Када људи виде да ова идеја долази до реализације, очекујемо да буде искориштено свих 50.000 ваучера. Људи се већ информишу и вјерујемо да ће овај пројекат имати добар одијек", рекла је Гашићева за РТРС.

Она је појаснила да ће ваучер бити издаван на име лица која резервишу смјештај у домаћим капацитетима, те да ће право на ваучер у вриједности од 100 КМ имати сви пунољетни грађани Српске.

"Неће бити могуће користити ваучере друге особе, јер нема ни потребе да буде преношен на друге особе. Ваучер ће бити могуће искористити до 15. новембра", каже Гашићева.

Према њеним ријечима, интензивно се ради на организовању овог пројекта, а фокус је на дефинисању субјеката који ће бити пружаоци услуга.

"Вјерујемо да ћемо успјети, иако је кратак период до 15. јуна када ће грађани моћи да почну да користе ваучере. Пријаве ће бити обављане код Министарства трговине и туризма, вјероватно путем апликације. Сви ће на вријеме бити упознати о условима аплицирања. Размишљали смо и о озбиљности привредних субјеката који треба да се пријаве, али желимо и да учествују сви они који могу да пруже квалитетну услугу смјештаја", нагласила је Гашићева.

Она је оцијенила да грађани нису довољно упознати о свему што пружа Српска, иако она располаже са много туристичких капацитета.