ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија27/05/2020

ИЗ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ ВИШЕ ПУТА АПЕЛОВАЛИ НА ДЕБЛОКАДУ РАСПОДЈЕЛЕ СРЕДСТАВА, ОХР ЋУТИ

 

САРАЈЕВО, 27. МАЈА /СРНА/ - Из Делегације ЕУ у БиХ наводе да су у неколико наврата апеловали на власти да одблокирају расподјелу средстава Међународног монетарног фонда /ММФ/ у износу од 330 милиона евра, напомињући да би Савјет министара требало да предузме још један корак који би омогућио Централној банци БиХ да расподијели средства.

 

"Tа расподјела средстава је такође важна и у контексту 250 милиона евра макрофинансијске помоћи ЕУ за социо-економски опоравак БиХ од пандемије ковид-19", наведено је у одговору Делегације ЕУ у БиХ на упит Срне због чега се не реагује на блокаду из Федерације БиХ у вези са преносом средстава ММФ-а у износу од 330 милиона евра на Републику Српску, ФБиХ и Брчко дистрикт, имајући у виду да су средства уплаћена на рачун Централне банке БиХ, те да су неопходна с обзиром на посљедице епидемије вируса корона у цијелој БиХ.

На исто питање Срне, из ОХР-а је кратко саопштено да је на недавном обраћању високог представника Савјету безбједности УН, како кажу, и ова тема споменута, те да је текст могуће пронаћи на њиховој званичној страници.

Званичници Републике Српске више пута су констатовали да Република Српска трпи штету због несређених односа у ФБиХ, односно расподјеле новца између федералног нивоа и кантона.

Члан Управног одбора Централне банке БиХ Драган Кулина рекао је да ће сутра бити одржана сједница овог одбора на којој ће чланови из Републике Српске тражити информацију о средствима ММФ-а која још нису распоређена ентитетима.

"Иако гувернер /Централне банке БиХ Сенад Софтић/ није уврстио у дневни ред сједнице ову тачку, колега /члан Управног одбора Централне банке Радомир/ Божић и ја тражићемо детаљну информацију о томе зашто средства ММФ-а нису пребачена ентитетима", изјавио је Кулина Срни.

Према његовим ријечима, сједница је заказана за сутра у 11.00 часова.