ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија27/05/2020

ПОЧЕЛА СЈЕДНИЦА, ОДБОРНИЦИ ОПОЗИЦИЈЕ НАПУСTИЛИ ЗАСЈЕДАЊЕ

 

БАЊАЛУКА, 27. МАЈА /СРНА/ - Усвајањем дневног реда на којем је Консолидовани извјештај о извршењу буџета града за прошлу годину и приједлог закључка о прихватању нацрта ребаланса овогодишњег градског буџета, у Бањалуци је почела сједница Скупштине града.

 

Одборници опозиције су прије усвајања дневног реда напустили скупштинско засједање у Банском двору, јер, како су навели, нису обезбијеђени услови за равноправно расправљање.

Представник Савеза за промјене Саша Лазић рекао је новинарима да одборници нису добили довољно простора за дискусију.

"У овиру дневног реда, који је подијељен у 13 тачака у три сета, добили смо прилику да у име клуба на сваком сету дискутујемо три пута по десет минута. Није равноправно да немамо могућност да сваки одборник појединачно говори, као ни реплике", навео је Лазић.

Одборник ПДП-а Јово Савановић рекао је да је буџет важна тема, те да је потребно омогућити равноправну расправу одборницима.

Укупна буџетска потрошња у Нацрту ребаланса за 2020. годину планирана је у износу од 147,52 милиона КМ и представља смањење за 3,17 милиона КМ или за 2,1 одсто у односу на почетни буџет.

У знатној мјери је измијењен план пореских и непореских прихода који су смањени за 25,1 милион КМ или 20 одсто у односу на почетни буџет.

Нацртом ребаланса буџета за 2020. годину укупан оквир буџетских прихода и
примитака за нефинансијску имовину смањен је за 28,6 милиона КМ или за 20,8 одсто.

Опредјељење града Бањалука је да се не заустављају капиталне инвестиције због чега је предложена и одлука о емисији обвезница у износу од 12 милиона КМ за њихово финансирање, која ће се наћи пред одборницима Скупштине града Бањалука.

Да би био смањен дефицит у градској каси који је настао због смањених прихода у буџету града усљед епидемије вируса корона, град Бањалука планира да подигне кредит од 2,9 милиона КМ, и одлука о овом задужењу наћи ће се данас пред одборницима на ванредном засједању градске Скупштине.

У одлуци је објашњено да Закон о задуживању, дугу и гаранцијама предвиђа могућност краткорочног задуживања јединица локалне самоуправе и да редовни приходи града у 2019. години износе 124,8 милиона КМ.

"Потенцијална обавеза по кредитном задужењу предложеном овом одлуком, заједно са припадајућом каматом, износи 2,9 милиона КМ или 2,38 одсто редовних прихода остварених у 2019. години. У складу са наведеним, укупно краткорочно задужење града, укључујући текуће и потенцијална задужења, на дан 30. април износи 6,2 милиона КМ, односно 4,99 одсто остварених редовних прихода из 2019. године, што је мање од прописаних максималних пет одсто, а које пописује Закон о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске", прецизирано је у одлуци.

Осим девет аката који се односе на градске финансије, пред одборницима ће се наћи и четири редовна акта, а један се односи на Одлуку о Фонду стамбених јединица социјалног становања, којом ће бити регулисано одржавање новоизграђених станова за социјалне категорије.