ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/05/2020

СРБИЈА ЗА ЈАЧУ САРАДЊУ У ОКВИРУ ЈАДРАНСКО-ЈОНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

 

БЕОГРАД, 27. МАЈА /СРНА/ - Србија ће наставити да продубљује сарадњу у оквиру Јадранско-јонског региона, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

 

Дачић је на видео-састанку Јадранско-јонског савјета те иницијативе и министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион нагласио посвећеност Србије вриједностима Јадранско-јонске иницијативе.

Он је навео да активности у оквиру те иницијативе јачају на европском путу оне који још нису пуноправни чланови ЕУ, а оне које то већ јесу чине још бољим мјестом за живот, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Процес ширења учешћа у Јадранско-јонској иницијативи рефлектован прошлогодишњом `Будванском декларацијом` у којој су маркирани пријем у чланство Иницијативе Северне Македоније и Сан Марина, успешно је настављен", рекао је Дачић.

Он је честитао колегама из Сјеверне Македоније то што су 2. априла постали девета земља учесница Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион у пуном капацитету.

Након Србије, једногодишње предсједавање Јадранско-јонској иницијативи 1. јуна преузима Словенија.

Чланице Јадранско-јонске иницијативе су Србија, Словенија, Албанија, БиХ, Хрватска, Грчка, Италија, Црна Гора.

Активности те иницијативе одвијају се у оквиру четри области - туризам, култура и међууниверзитетска сарадња, транспорт и поморска сарадња, заштита животне средине и заштита од пожара, као и сарадња малих и средњих предузећа.