ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/05/2020

ЗБОГ НЕЗАКОНИТО ИЗАБРАНИХ ЧЛАНОВА ЦИК-а СВЕ ОДЛУКЕ УПИТНЕ

 

САРАЈЕВО, 27. МАЈА /СРНА/ - Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак оцијенио је да су чланови Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/ изабрани на незаконит начин због чега се у питање доводе све њихове одлуке, па и одгађање избора.

 

"Ту је повријеђено низ законских прописа. Шта је са оним који су се пријавили или су се хтјели пријавити на расписане изборе, гдје је њихово право? Јесу ли они дискриминисани или нису?", рекао је Чолак новинарима у Сарајеву.

Он је објаснио да према Изборном закону није могуће помијерати изборе који нису спроведени, те да је могуће једино помјерити изборе који нису одржани на једном бирачком мјесту и то на најмање седам, а највише 30 дана.

Чолак је рекао да је жалосно да на рачуну Централне банке БиХ "лежи" 330 милиона евра које је дозначио Међународни монетарни фоонд /ММФ/, а да се БиХ бори са економском кризом проузрокованом епидемијом вируса корона.

"Постоји веома прецизан споразум о расподјели тог новца и сад се то доводи у питање. Знамо ко то ради, али ја не могу проникнути зашто се то ради. Сулудо је тврдити да су сад проблем кантони, као да они већ нису у уставно-правном систему БиХ", закључио је Чолак.