ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/05/2020

ЦИК ВЕЗАН УЗ ПОЛИТИКУ, ПРОЛОНГИРАЊЕ ИЗБОРА ЧИСТА ЛАКРДИЈА

 

САРАЈЕВО, 27. МАЈА /СРНА/ - Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић /СНСД/ рекао је да је Централна изборна комисија /ЦИК/ директно везана за политичке партије и да је пролонгирање избора у БиХ чиста лакрдија.

 

Новић је констатовао да би у свакој нормалној земљи било нормално да се ЦИК бира на легалан и легитиман начин и да буде независно тијело.

"У ЦИК-у треба да сједе најискуснији и најбољи правници који изузетно добро познају цјелокупан поступак и да процјењују да ли могу пролонгирати изборни процес или не. У БиХ оваквој каква јесте питање је да ли постоји ишта што би било независно", нагласио је Новић.

Према његовим ријечима, пролонгирање избора мора бити јасно свима у БиХ уколико се то чини.

"Очигледно је да је у БиХ доста тога лакрдија. У БиХ се не поштују никакви ни законски, нити уставни принципи", навео је Новић.

Коментаришући чињеницу да у БиХ 330 милиона евра новца ММФ-а више од мјесец дана у Централној банци БиХ чека на расподјелу, Новић је рекао новинарима у Сарајеву да се треба запитати да ли је БиХ икаква држава.

"Јер, шта значи да стоје милиони које нам други дају, а ми не можемо да постигнемо договор о новцу који је неко послао. У несрећној БиХ, у којој вапимо за сваким динаром, дошли смо у ситуацију да се свађамо и не разумијемо", каже Новић.

Он је рекао да је очигледно да у БиХ не постоји култура дијалога, нити цивилизован однос да се разговара о свим питањима и пронађе рјешење.

"У БиХ се једноставно заузима став - све или ништа и то траје годинама", напомиње Новић.

Он је нагласио да то није само питање новца који чека у Централној банци, већ да је тако о свим питањима унутар земље.