ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/05/2020

ДОДИК: МИ СМО ЗА ИЗБОРЕ, ЗАСТОЈ НИЈЕ ДО НАС, ВЕЋ ДО НЕЛЕГАЛНОГ ИЗБОРА ЦИК-а

 

ФОЧА, 27. МАЈА /СРНА/ - Предсједник СНСД-а Милорад Додик истакао је данас у Фочи да је ова странка спремна за изборе и да немају ниједан проблем за њихово одржавање, те да је све до нелегитимно изабране Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ.

 

"СНСД је за изборе, наша организација је спремна за изборе сутра и немамо ниједан проблем за њихово одржавање. Застоји нису до СНСД-а него до нелегалног, нелегитимног избора Централне изборне комисије и уколико та комисија остане, онда то претендује да избори буду нелегални", нагласио је Додик.

Он је изјавио новинарима да је данас у Фочи одржан састанак Извршног комитета СНСД-а са руководствима општинских и градских одбора СНСД-а, начелницима и градоначелницима из ове странке са подручја Источне и Старе Херцеговине, односно Изборне јединице девет.

Након састанка, лидер СНСД-а је рекао да је анализирано стање у општинама и у самој странци, разматране могућности подршке инвестицијама локалним заједницама, те да је разговарано о предстојећим локалним изборима.

Он је навео да ће СНСД подржати све активности у Савјету министара за одобравање средстава да се локални избори одрже.

"Чим та одлука дође од овлаштених предлагача, наши чланови Савјета министара ће ту одлуку подржати, али је очигледно нда ема сагласности, као што нема сагласности ни око ове фамозне приче у вези са расподјелом средстава ММФ-а, која већ прави значајне проблеме. Желим да обавијестим јавност да је Републици Српској већ стигла на наплату прва рата камата на основу одобреног кредита, а та средства још нисмо добили. Зато ће Влада већ сутра донијети одлуку да тужи гувернера Централне банке који оспорава реализацију", нагласио је Додик.

Он је навео да гувернер Централне банке има све неопходне папире, које је имао иначе у сличним околностима када су се повлачила средства ММФ-а.

"Међутим, то је сада нека политичка игра у Федерацији БиХ и они желе да наметну да траже далеко више него што се не може испунити", истакао је Додик.

Предсједник СНСД-а је рекао да у овој странци праве ивентуру шта је све урађено у општинама у мандатима њихових начелника.

"То је једна импозантна листа укупних пројеката од општине до општине. Данас смо им рекли да 100 милиона марака у Српској иде на санацију и реконструкцију магистралних путева. Овдје смо у Фочи обавијестили наше активисте и начелника општине да је Влада Србије прије десетак дана прихватила заједничко учешће у реализацији програма Хидроелектрана 'Бук Бијела' и да очекујемо да ће операционализација тог програма бити веома брзо, као и да су Радован Вишковић и Лука Петровић завршили, капацитирали и одредили модалитете тог пројекта", појаснио је Додик.

Он је додао да пандемија вируса корона није оправдање, али да из познатих разлога нису могли да имају кинеске партнере у реализацији "Бук Бијеле", која се, како је истакао, чека више од 40 година.

"Покушавало се у разним варијантама и модалитетима како изградити ту хидроелектрану и ево дошао је крај. Одабрано је да се ради у партнерству са Владом Србије и ми ћемо тај пројекат завршити", закључио је Додик.