ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика28/05/2020

ПРЕДСТАВНИЦИ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ БЛАГОНАКЛОНО ГЛЕДАЈУ НА СИТУАЦИЈУ У ЦИК-у

 

БАЊАЛУКА, 28. МАЈА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је да је све што ради Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ дио покушаја да се побјегне од избора у режији политичких опција које су свјесне да ће доживјети пораз на локалним изборима.

 

"Те опције имају своје људе у ЦИК-у који доносе ове одлуке које смо видјели. Два дана након избора нових чланова ЦИК-а у Сарајеву сам добио информацију да ће избори бити расписани за датум за који су сада расписани. Очигледно је да је неко у тренутку када је припремао избор ЦИК-а имао на уму потребу да ради ово што се у овом тренутку ради", нагласио је Тегелтија.

Он је оцијенио да је било више грешака приликом избора чланова ЦИК-а БиХ, иако су процедуре веома прецизне и до детаља је дефинисано како се врши њихов избор.

"Људи којима је то струка кажу да се у години избора не мијењају чланови ЦИК-а, а уз то они који су изабрани не испуњавају услове, почевши од њиховог политичког ангажмана као препреке за избор до искуства у спровођењу избора", рекао је Тегелтија за РТРС.

Према његовим ријечима, забрињавајуће је да представници међународне заједнице гледају благонаклоно на ситуацију у ЦИК-у.

"Иако су свјесни да су прекршени процеси приликом избора нових чланова ЦИК-а, од њих чујемо само једну реченицу да ће све одлучити суд, као да унапријед знају каква ће бити одлука суда", навео је Тегелтија.

Он је нагласио да је јасно који су мотиви за то што је на овај начин рађено када је ријеч о ЦИК-у, али изненађује да су неки људи и политичке партије који су досљедни када је ријеч о процедурама, прихватили да приликом избора чланова ЦИК-а буду прекршени сви прописи.

"Моја порука ЦИК-у је била да раде свој посао и да не брину о новцу који је обавеза Савјета министара. Нажалост ЦИК је имао менторе који су рекли да избори морају бити помјерени и да ће даље бити покушаја да буду одгођени како би спријечили свој изборни дебакл. Новца за изборе ће бити и ми ћемо о томе, бар када је ријеч о представницима Српске, сигурно донијети одлуку", поручио је Тегелтија.

Говорећи о очекивањима од захтјева СНСД-а да Уставни суд БиХ оцијени уставност и законитост одлуке ЦИК-а о одгађању избора, Тегелтија је истакао да је тешко знати исход, имајући у виду начин доношења одлука и принцип који често функционише тако да су на једној страни два плус три /двоје бошњачких и троје страних судија/, а на другој четири судије /по двоје српских и хратских/.

"За очекивати је да ће, ако Уставни суд буде одлучио да доноси одлуку и упусти се у меритум, вјероватно одлучивати на тај начин. Тако кажу они који боље од мене познају рад Уставног суда БиХ. Постоје и стручњаци који сматрају да Уставни суд није надлежан за доношење те одлуке и да је то требало да уради неки други суд. Поражавајуће је за изборни процес да имамо ЦИК који свој легитимитет треба да потврђује у суду", нагласио је Тегелтија.

Коментаришући тврдње представника опозиције да је избор чланова ЦИК-а био легалан и да ће они спријечити изборну крађу, Тегелтија је рекао да се у случају када се зна да ће се изгубити избори траже изговори.

"Изборни губитници траже изговор за то. Након свих избора које је опозиција изгубила од 2006. године до данас сада су се сјетили да говоре о томе и знају да ли ће бити изборне крађе или не. Мени је апсолутно свеједно ко је у ЦИК-у. Што се мене тиче могу изабрати лидере опозиције да буду чланови ЦИК-а. Воља грађана биће исказана на изборима било у октобру, било у новембру и не можете путем ЦИК-а покрити све своје неуспјехе, погрешне политике и погрешан однос према грађанима", рекао је Тегелтија.

Он је додао да гласачи прате шта ко ради и како се ко понашао и у овом веома сложеном времену епидемије вируса корона, као што ће пратити како ће се понашати и након тога.