ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија28/05/2020

НАЈТЕЖИ ПЕРИОД ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ ТЕК ДОЛАЗИ

 

БАЊАЛУКА, 28. МАЈА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је први талас економске кризе изазване епидемијом вируса корона завршен, а да је за очекивати да најтежи период тек долази због чега власти морају да буду спремне да повуку и неке радикалне потезе.

 

"Највећи терет биће на државама и њиховој способности да интервенишу и подстакну привредну активност", нагласио је Тегелтија.

Он је истакао да је БиХ, као и остале земље у окружењу, из шока који је доживио здравствени сектор прешла у економску кризу.

Први талас кризе, додао је он, завршен је и сви нивои власти у БиХ су реаговали у складу са својим процјенама шта је најбоље за грађане и привреду.

"Влада Републике Српске се опредијелила за брзу интервенцију са значајним финансијским средствима што је довело и до значајно мањег броја отпуштених радника. Влада Федерације БиХ је, заједно са владама кантона, изабрала други модел и то је резултирало већим бројем незапослених, али сматрам да ће ефекат и у ФБиХ бити веома позитиван и да ће се брзо вратити некадашњи број запослених", оцијенио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, други талас кризе када је ријеч о економији тек долази, а његове посљедице ће, прије свега, зависити од тренутка када ће се рећи да је заустављена епидемија и од тога како ће се кретати сусједне државе и најзначајнији спољнотрговински партнери.

"То су, осим Хрватске и Србије, Италија и Њемачка у којима је процијењено да ће у овој години доћи до значајног пада бруто домаћег производа", рекао је Тегелтија за РТРС.

Он је навео да постоји и страх грађана који су опрезни у потрошњи, што уз пад инвестиција и опште потрошње може значајно утицати на период трајања економске ктизе.

"Најважније је да буде подстакнута лична и инвестициона потрошња у којој значајну улогу треба да има држава како би били покренути привредни субјекти који су претрпјели озбиљну штету. Потребно је креирати значајан инвестициони циклус у БиХ, а то подразумијева и да се држава додатно задужи. Тај инвестициони циклус ће вратити способност земљи да сервисира кредите и да подигне потрошњу која је потребна нашој привреди", појаснио је Тегелтија.

Истичући да ће за то бити потребна сагласност свих у БиХ, Тегелтија је поручио да ће Савјет министара бити подршка владама ентитета на којима ће бити највећи терет.

"Формирали смо радну групу у којој ће бити премијери ентитета, предсједавајући Савјета министара, ресорни министри и људи задужени за финансијски сектор. Ми треба да конципирамо заједнички програм на нивоу БиХ чија ће реализација у највећој мјери бити на ентитетима. Јавност мора бити свјесна да долази тежак период са становишта економије и да морамо заједно бити у том процесу", нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, много тога зависи и од медицинских мјера и да ли ће бити новог таласа вируса корона.

"Ако би се десило да се појави ниво здравствене кризе као у претходна два мјесеца онда бисмо имали озбиљне економске проблеме", указао је Тегелтија.

Он је поручио да је и даље опредијељен да у фокусу рада Савјета министара буду економија и животна питања грађана, а да политичке теме иду у парламент и да о њима разговарају лидери политичких партија.

"Мора да постоји мјесто консензуса у БиХ, а за то је набољи Савјет министара", сматра Тегелтија.

Говорећи о наставку блокаде расподјеле 330 милиона евра које је БиХ обезбиједила у аранжману са Међународним монетарним фондом /ММФ/, а налазе се на рачуну Централне банке БиХ, Тегелтија је навео да Српска због тога трпи штету.

"То је новац ентитета и Брчко дистрикта и поражавајуће је што још није уплаћен на њихове рачуне. За исплату не треба никаква додатна одлука Савјета министара јер је Централна банка само агент који треба да изврши пренос новца између ММФ-а и корисника средстава. Неприхватљиво је да један фискални агент без икаквих трошкова држи новац на свом рачуну, а да ентитети, кантони и Брчко дистрикт, којима је он потребан, не могу доћи до њега, иако имају објективне трошкове за плаћање камате", констатовао је Тегелтија.