ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика28/05/2020

ПРЕДСТАВНИЦИ СРПСКЕ НА НИВОУ БиХ НАСТАВИЋЕ ДА РАДЕ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА

 

БАЊАЛУКА, 28. МАЈА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је да је поразна чињеница да тим Републике Српске који је побиједио на општим изборима није добродошао у Сарајево, наводећи да је превише времена потрошено на задржавање у власти старих и губитничких структура из Српске - СДС-а и ПДП-а.

 

"Настављени су покушаји што дужег задржавања њиховог кадра, иако су им истекли мандати. Данас имамо трећину институција у којима су мандати челних људи истекли. Они практично без мандата обављају те функције, што знатно отежава услове за рад", нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, у посљедње вријеме у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ формирана је резервна већина, што негативно утиче на односе у Федерацији БиХ, парламенту БиХ и Савјету министара.

"Без обзира на то ми из Српске ћемо непрестано радити на рјешавању животних проблема грађана и привреде. То је наша основна функција, а политичке теме треба да се ломе у парламентима и на састанцима лидера политичких партија који чине већину у БиХ", констатовао је Тегелтија.

Када је ријеч о непоштовању ранијих договора о именовањима директора и њихових замјеника у институцијама БиХ, Тегелтија је рекао да данас постоји седам позиција за које је завршена комплетна конкурсна процедура.

"Нажалост, не постоји сагласност СДА да та процедура буде завршена. На нивоу заједничких институција постоји 36 позиција на које се именују људи на основу националне расподјеле првих функција. Постоји ранији договор о томе, али СДА поново жели да то стави на сто. Ми сматрамо да се о томе треба разговарати, али по утврђивању нових критеријума. Дакле, треба се придржавати ранијег договора и да се људи именују", нагласио је Тегелтија.

Он је за РТРС оцијенио да је невјероватно да седам-осам мјесеци Агенција за истраге и заштиту нема директора, иако је конкурсна процедура давно завршена.

"Непрестано инсистирам да се у вези са тим морамо договорити јер најгоре је да немамо руководиоце институција или имамо оне којима су истекли мандати", рекао је Тегелтија.