ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика29/05/2020

НОВИ УДАР НА ИМОВИНУ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 29. МАЈА /СРНА/ - Уставни суд БиХ усвојио је апелацију Министарства одбране у Савјету министара у вези са књижењем на БиХ више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча, које је у посједу Републике Српске.

 

Ову апелацију Уставни суд је усвојио на посљедњој сједници, одржаној 20. маја.

У пресуди се наводи да постоји повреда права на правично саслушање и укида пресуда Окружног суда у Требињу од 24. јануара 2018. године, те се предмет враћа том суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку.

"Уставни суд је закључио да је редовни суд арбитрарно тумачио релевантне одредбе закона и правилника када је закључио да апеланткиња није испунила законски основ за упис промјене права у катастарском операту. Такође, прекршено је апеланткињино право на равноправност странака пред судом када апеланткиња није имала једнак процесно-правни третман са умјешачем у поступку будући да као супротна страна није била обавијештена о његовом учешћу и достављеном одговору на тужбу", наводи се у пресуди, преноси "Глас Српске".

Министарство одбране БиХ, заступано по Правобранилаштву БиХ, 18. октобра 2016. године поднијело је Подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинскоправне послове Српске у Фочи захтјев за упис промјене права на некретнинама укупне површине 254.568 метара квадратних које су у посједу Републике Српске, предложивши да у земљишним књигама као власник буде уписана БиХ - Министарство одбране у Савјету министара, а брисана Република Српска - Министарство одбране Српске.

Окружни суд у Требињу закључио је да није било основа за промјену уписа у катастру, јер апеланткиња то није тражила на основу правоснажне одлуке суда, правоснажне одлуке другог надлежног органа, уговора овјереног код суда или нотара, што су документа подобна за упис промјена у земљишној књизи у складу са Законом о одржавању премјера и катастра Српске.

Уставни суд БиХ оспорио је ту пресуду и вратио предмет Окружном суду на поновно одлучивање.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица рекао је да је ово само још један у низу покушаја од Правобранилаштва БиХ, односно Министарства одбране, да противно нормама буду укњижена права својине у корист БиХ.

"Све надлежне организационе јединице Правобранилаштва Српске предузеле су и предузимају све неопходне радње у више таквих предмета с циљем да заштите имовину Републике Српске", додао је Говедарица.

Он је истакао да је у извјештају о раду Правобранилаштва Српске, који је усвојила Народна скупштина Српске, навео да ће и даље поступати у складу са уставним и законским одредбама, све до евентуалног доношења посебног закона, односно склапања споразума између Владе Републике Српске и Савјета министара.

"Позвали смо све релевантне институције да искористе своја законска овлашћења с циљем благовременог предузимања расположивих правних средстава како бисмо на вријеме спријечили да војна перспективна и неперспективна имовина на подручју Српске буде укњижена на БиХ", рекао је Говедарица.

Члан Одбора Народне скупштине за уставна питања Перица Бундало каже да је Уставни суд БиХ у превише наврата до сада исказао намјеру да мијења правни и политички поредак у БиХ.

"Уставни суд БиХ одавно је почео да излази из оквира својих надлежности, а спорови у вези са војном имовином и посебно пољопривредним земљиштем Републике Српске то само потврђују", рекао је Бундало, који је и шеф Клуба посланика ПДП-а у парламенту Српске.