ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет29/05/2020

НАСТАВИТИ РАД СА ДАЉИНЕ ТОКОМ ЉЕТА

 

ХЕЛСИНКИ, 29. МАЈА /СРНА/ - Фински истраживачи препоручили су да се овог љета настави рад са даљине, пошто су нове симулације показале да вирус корона може да се креће унутар заједничког канцеларијског простора, што повећава ризик од заразе.

 

У студији о кретању аеросола у затвореним просторима упозорава се на ризик у отвореним канцеларијама и препоручује се Финцима да и даље раде са даљине колико год је то могуће, пренио је "Спутњик".

Тим од око 30 истраживача са Универзитета Алто, Универзитета Хелсинкија, Технолошког истраживачког центра ВТТ и Метеоролошког института закључио је да су посјете ресторану, куповина у радњи или вожња аутобусом значајано безбједнији од једног дана на радном мјесту.

У студији пише да ризик од заразе расте што се дуже борави у затвореном простору и у близини других људи. Истраживачи наводе да се капљице које људи избацују из респираторног тракта док говоре, кашљу или кијају суше и формирају честице које могу да пренесу заразу.

Научници кажу да је потребно да се још много научи о вирусу, али да постоји веза између боравка људи у истој просторији и ширења заразе, изјавио је професор Виле Воуринен са Универзитета Алто, који је координисао истраживање.

Током истраживања, стручњаци су обавили компјутерске симулације капљичне контаминације и анализирали материјал који је настао током пандемије новог вируса корона.