ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/05/2020

ЂОКОВИЋУ НАГРАДА ЗА ПРОМОЦИЈУ ИНТЕРЕСА СРБИЈЕ

 

БЕОГРАД, 29. МАЈА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић одао је данас признање тенисеру Новаку Ђоковићу за свеукупан допринос у дипломатији, додијеливши му награду за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Србије и њеног народа у свијету.

 

Из Министарства спољних послова Србије саопштено је да су у Министарству, поводом Дана дипломатије Србије, угостили Ђоковића, који је "успесима ујединио народ у снажном доживљају среће и усхићења кроз вансеријске победе".

"Ђоковић је пробудио успавани дух и свету послао поруку снажне спортске нације, која се поноси својом историјом и традицијом", додаје се у саопштењу.

На пријему за дипломатски кор и истакнуте јавне личности, Дачић је представио низ активност ресорног министарства у вријеме пандемије вируса корона и основне спољнополитичке и националне приоритете Србије.

Он је истакао да је ресорно министарство у претходних годину дана наставило са интензивним радом на даљем унапређењу односа са земљама у региону, као и са главним спољнополитичким партнерима Србије - првенствено ЕУ, Русијом, Кином и САД.

Дан дипломатије установљен је одлуком Владе Србије из 2015. године, а 29. мај одређен је за датум обиљежавања у спомен на оснивање Књажевске канцеларије иностраних дела 1839. године. Успостављање ове канцеларије узима се за почетак професионалне дипломатије у Србији.

Тог дана донесено је Устројеније Књажевске канцеларије, на основу члана пет турског Устава из 1838. године. Указ о устројству је, уједно, био и први закон о уређењу и задацима овог министарства у Србији.