ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика29/05/2020

У ПОНЕДЈЕЉАК ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА ПАРЛАМЕНТА

 

БАЊАЛУКА, 29. МАЈА /СРНА/ - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, на чијем је дневном реду Резолуција о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, биће одржана у понедјељак, 1. јуна, одлучио је данас Колегијум Народне скупштине.

 

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић најавио је да ће сједница бити одржана у згради Владе Републике Српске, јер сала у Народној скупштини не одговара условима које захтијева ситуација настала због епидемије вируса корона.

"Свим шефовима клубова биће омогућено да се обрате на почетку сједнице", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци након сједнице Колегијума.

У складу са Пословником, заказивање посебне сједнице затражила је једна трећина народних посланика, а захтјев су потписали посланици клубова СНСД-а, ДНС-а, Демоса, СПС-а, Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

У образложењу захтјева за сједницу потписани посланици наводе да је неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

"На овај начин Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ гласовима ПДП-а и СДС-а приступио је срамном прекрајању историје и маргинализовању страдања Срба у Другом свјетском рату. Тражимо да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став о овом веома значајном питању за Републику Српску и српски народ у цјелини", наведено је у захтјеву.

Почетак сједнице заказан је за 11.00 часова.