ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет29/05/2020

УПОЗОРЕЊЕ ЗАПАДУ ДА СЕ НЕ МИЈЕША У УНУТРАШЊЕ ПОСЛОВЕ

 

ПЕКИНГ, 29. МАЈА /СРНА/ - Кина је оптужила данас САД да су злоупотријебиле УН у вези са законом о безбједности у Хонг Конгу и упозорила западне државе да се не мијешају у њене унутрашње послове.

 

САД, Британија, Канада и Аустралија критиковали су планирани закон према којем би могло да се кажањава за дјела сецесије, субверзије државне моћи, тероризам и угрожавање националне безбједности. Кинеске безбједносне агенције добиле би могућност да отворено дјелују у Хонг Конгу.

Портпарол Министарства спољних послова Жао Лиђијан рекао је на конференцији за новинаре да је Пекинг уложио званичан протест овим земљама.

"Апелујемо на ове државе да поштују кинески суверенитет и да престану да се мијешају у унутрашње послове Хонг Конга и Кине", рекао је Жао, пренио је АФП.

Након што је Кина одбила иницијалне напоре САД да се ова контроверза стави на дневни ред Савјета безбједности УН, Вашингтон и Лондон успјели су да осигурају неформалну расправу о овом питању за данас, изјавили су дипломатски извори.

Жао је осудио приступ САД као "потпуно неразуман" и рекао да Кина неће дозволити да Америка "преотме Савјет безбједности УН за сопствене сврхе".

"Позивамо САД да одмах прекину ову бесмислену политичку манипулацију", рекао је портпарол Министарства спољних послова.