ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет29/05/2020

ТРАМП КРИТИКУЈЕ НЕДОСТАТАК ЛИДЕРСТВА У МИНЕАПОЛИСУ

 

ВАШИНГТОН, 29. МАЈА /СРНА/ - Амерички предсједник Доналд Трамп критиковао је данас "потпуни недостатак лидерства" у Минеаполису који је потресен немирима након смрти тамнопутог Џорџа Флојда који је снимљен како се бори за ваздух док му бијели полицајац притиска кољеном врат.

 

Трамп је коментаре објавио на друштвеној мрежи "Твитер" након што су демонстранти у Минеаполису током ноћи запалили полицијску станицу трећег дана насилних протеста и пљачки.

Амерички предсједник је истакао да градоначелник Минеаполиса Џејкоб Фреј треба да се сабере и да ситуацију у граду стави под контролу или ће "он послати Националну гарду да исправи ствари".

"У случају било какве потешкоће и ми ћемо преузети контролу, али када се крене са пљачком ту је и пуцњава", нагласио је Трамп.

Снимак је почетком седмице објављен на интернету на којем се види како бијели полицајац држи кољено на врату Џорџа Флојда који се жали да не може да дише. Умро је убрзо на путу ка болници и четири полицајца су отпуштена са посла.

Фреј је на Трампове критике одговорио да је "слабост упирати прст у неког другог током кризе.

Према његовим ријечима, Трамп не зна ништа о снази Минеаполиса и да ће пребродити овај тежак период.

Немири и пљачка су најжешћи у јужном дијелу Минеаполиса и на локалним телевизијама емитовани су снимци пожара у неколико зграда.

Протести у знак солидарности одржани су и у другом америчким градовима, укључујући Њујорк Сити и Денвер, гдје је полиција затворила саобраћајнице. Градоначелник Денвера Мајкл Хенкок потврдио је да је отварана ватра на полицију.