ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија29/05/2020

ЗАВРШЕНА ОБРАДА ЗАХТЈЕВА ПРИВРЕДНИКА ЗА ДОДЈЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА АПРИЛ

 

БАЊАЛУКА, 29. МАЈА /СРНА/ - Министарство привреде и предузетништва Републике Српске закључно са данашњим даном обрадило је 2.343 захтјева из своје надлежности, чиме је завршен процес обраде захтјева за додјелу средстава за април из категорије привредних субјеката којима је био забрањен рад или су потпуно престали са радом усљед пандемије вируса корона.

 

Из Министарства привреде и предузетништва саопштено је да су сва ресорна министарства у Влади Српске у оквиру својих надлежности приступила обради припадајућих пријава за април, те Пореској управи Републике Српске са данашњим даном доставила укупно 10.177 прикупљених и обрађених захтјева пријављених привредних субјеката.

"С обзиром да је ријеч о изузетно обимном процесу обраде података, један мањи број привредних субјеката није комплетиран, те су биле потребне додатне провјере надлежних министарстава како би се извршила исплата средстава", појашњава се у саопштењу.

Министарство привреде и предузетништва Српске позива још једном сва правна лица и предузетнике, који испуњавају услове прописане уредбом, да Пореској управи Српске поднесу писану изјаву са захтјевом за исплату најниже плате и уплату припадајућих доприноса за април, како би им наведена средства била што прије исплаћена.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске донио је јуче Статут Компензационог фонда Српске којим се уређују организација, дјелатност, органи и начин распоређивања и коришћења средстава Фонда, извори финансирања као и друга питања од значаја за рад и пословање Фонда.

"Циљ Фонда је санирање посљедица и тешкоћа насталих усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона у Српској, а остварује се пружањем директне подршке предузетницима и пословним субјектима у Српској који су претрпјели или трпе штету усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона", наглашава се у саопштењу.