ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет30/05/2020

АГИТАТОРИ ПРЕУЗЕЛИ ПРОТЕСТЕ

 

ВАШИНГТОН, 30. МАЈА /СРНА-Ројтерс/ - Амерички државни тужилац Вилијам Бар оцијенио је да су "радикали са стране и агитатори" преузели протесте у америчким градовима који су избили након смрти ненаоружаног тамнопутог мушкарца у Минеаполису.

 

"Групе радикала и агитатора, који су дошли са стране, користе ситуацију да би спровели свој посебан насилни програм", изјавио је тужилац новинарима.

Он је подсјетио да је, према федералним законима, кривично дјело прелазити државне линије или користити међудржавне објекте ради подстицања или учешћа у насилним нередима. "Ми ћемо те законе проводити", додао је Бар.

Џејкоб Фреј, градоначелник Минеаполиса, у коме је убијен тамнопути Џорџ Флојд приликом привођења, рекао је да људи који долазе да протестују нису становници овог града, пренио је данас Си-Ен-Ен.

"Наши грађани су уплашени и за то имају разлог. Видимо да се уништавају фирме, државне институције се пале, а то не раде грађани Минеаполиса", изјавио је Фреј новинарима.

Он је подсјетио да су протести почетком седмице били претежно мирни и на њима су учествовали већином житељи тог града, али се динамика промијенила.

"Постепено су се ствари промијенила и видимо како све више људи долази са стране. Видимо да све већи број људи жели да проводи насиље у нашим заједницама и то је потпуно неприхватљиво", рекао је Фреј.

Због смрти Флојда насилни протести избили су градовима широм САД.