ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво02/06/2020

ТЕСЛА У БЕОГРАДУ: ОСТАО САМ СРБИН И ПРЕКО МОРА

 

БИЈЕЉИНА, 2. ЈУНА /СРНА/ - Велики српски и свјетски научник Никола Тесла /1856-1943/ допутовао је на данашњи дан 1892. године у Београд, гдје је одликован Орденом Светог Саве другог степена.

 

Свједочанства из тог доба говоре да му је на жељезничкој станици приређен величанствен дочек.

Са тадашњим министром просвјете Андром Митровићем примљен је у аудијенцију код краља Александра Обреновића.

Посјетио је и Народни музеј и Велику школу, гдје је о свом раду говорио студентима и професорима, а са српским физичаром Ђорђем Станојевићем разговарао је о започетој градњи прве електричне централе у Београду.

"Ја сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, гдје се испитивањима бавим. Tо исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свијету", рекао је тада Tесла, обраћајући се студентима.

Недалеко од данашње Мостарске петље, на Tопчидерском брду, највјероватније у вили код Вајфертове пиваре, приређена је велика манифестација у његову част.

Том приликом, Теслу је поздравио велики српски пјесник, љекар Јован Јовановић Змај, прочитавши пјесму добродошлице Tесли. Tесла је, иначе, био велики поштовалац Змаја и преводио га је на енглески.

Tесла је рођен 10. јула 1856. у Смиљану, у Лици, која је у то вријеме била дио војне границе у оквиру Аустрије.

Рођен је у породици свештеника Српске православне цркве /тада Карловачка митрополија/. Отац му је био православни свештеник, а и мајка потиче из старе свештеничке породице Мандић.

Започео је школовање у родном Смиљану, наставио у Госпићу и Карловцу, студирао у Грацу и Прагу...

Прије одласка у САД радио је у Марибору, Пешти, Стразбуру и Паризу.

Европу је напустио 1884. године, у нади да ће му и у Њујорку, тада чувени проналазач и индустријалац Tомас Алва Едисон, за чију фирму је радио још у Паризу, помоћи да реализује своје техничке иновације.

У Едисоновој фирми остао је мање од године и већ 1885. основао је у властиту компанију "Tесла", када је и започео израду првих модела предвиђених за кориштење наизмјеничне струје - била је то иновација која је преобразила свијет.

Едисон је, иначе, био велики противник Tеслиног изума.

Tих година је у новосадском "Бранику" објављен и први текст, на српском језику, о Tеслиним изумима, аутор текста назива га тада "српски Едисон".

У Европу из САД Tесла је одлазио у два наврата, 1889. и 1892. године и оба пута боравио у родној Лици. Априла 1892. доспио је у Госпић, гдје је тада живјела његова тешко обољела мајка, која је у његовом присуству и умрла, 16. априла.

Мјесец и по потом, на позив делегације општине града Београда и Инжењерског удружења, допутовао је у Београд.

Никола Tесла, генијални иноватор и опредијељени потпуни усамљеник, умро је у јеку Другог свјетског рата у Њујорку, 7. јануара 1943. године. Урна са његовим пепелом пренесена је у Београд и данас се чува у Музеју "Николе Tесле" у српској пријестоници.

Музеј је од краја 1952. године смјештен у Крунској улици у репрезентативном здању саграђеном 1929. године, према пројекту Драгише Брашована.

Заоставштина Николе Tесле стигла је у Београд на основу одлуке америчких судских власти, пошто је за јединог Tеслиног насљедника проглашен његов нећак Сава Косановић.

Према Tеслиној жељи, Косановић је документацију и личне Tеслине предмете пренио у Београд 1951. године.

Музеј посједује више од 160.000 оригиналних докумената, више од 2.000 књига и часописа, преко 1.200 историјско-техничких експоната. Архивска грађа из Tеслине заоставштине уписана је 2003. године у регистар Унеска "Памћење свијета".

Међународни аеродром у Београду назван је "Никола Tесла". Његово име носе Електротехнички институт у Београду, који је основан 1936. године, Електротехничка школа, библиотека Универзитета у Нишу, двије термоелектране у Србији...

Споменици Tесли су постављени испред зграде техничких факултета и на аеродрому у Београду.

Датум Tеслиног рођења, 10. јул, обиљежава се у Србији као Дан науке.

Град Филаделфија у америчкој држави Пенсилванији прогласио је његов рођендан за званични празник.