ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости02/06/2020

МОНУМЕНТАЛНИ КРСТ ИЗНАД КРАЉЕВА

 

БЕОГРАД, 2. ЈУНА /СРНА/ - Нa планини Столови, изнад Краљева, подигнут је монументални челични крст висок 33 метра, што симболично представља 33 године живота Исуса Христа, пишу данашње "Вечерње новости".

 

Крст је постављен на врху Усовица, највишем врху ове планине, на надморској висини од 1.375 метара.

Лист наводи да ће овај својеврсни знак препознавања "православне територије" подсјећати наредне генерације на то да су у околини Краљева настале српске светиње, средњовјековни манастири Жича и Студеница, али и свједочити о страдању српске војске, погинулих на Столовима приликом повлачења у Првом свјетском рату.

Иницијатор и носилац овог пројекта је Планинарско-спортско друштво "Гвоздац" из Краљева, а финансиран је искључиво донацијама и добровољним прилозима.

Према ријечима иницијатора и носиоца пројекта, највиши врх Усовица је плански изабран како би се овај крст, у зависности од временских прилика, видио и са околних планина – Јастрепца, Копаоника и Рудника, па чак и са Проклетија.

Члан Одбора за постављање крста на Столовима Милутин Вукосављевић рекао је да очекује да се освјетљење и неки мањи послови на уређењу заврше у кратком року, а након тога услиједиће освештање.

У темељ са постаментом уграђено је више од 140 кубика бетона и око 6,5 тона арматуре.

Распон челичне решеткасте конструкције крста је 21 метар, а читава конструкција је тешка чак 16,5 тона.