ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија02/06/2020

БУЏЕТ ЗА 2019. ГОДИНУ ОСТВАРЕН СА 99,59 ОДСТО

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 2. ЈУНА /СРНА/ - Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас одлуку о извршењу буџета града за 2019. годину, који је остварен у износу од 15.092.948 КМ, што је 99,59 одсто од планираних 15.155.000 КМ.

 

Укупни буџетски расходи и издаци реализовани су у износу од 14.019.177 КМ или 92,51 одсто у односу на планиране.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је новинарима да је задовољан што је Скупштина града након дуже паузе због вируса корона данас одржала сједницу.

Вуковић је истакао да су градске власти и протеклу годину завршиле са успјехом и суфицитом од око 60.000 КМ, те да су још једном показале способност да правилно планирају и троше средства.

"Ово је показатељ успјешног руковођења и реалног управљања оним што имате", рекао је Вуковић и подсјетио да од 2017. године град остварује суфицит у буџету.

Он је нагласио да је задовољан што је усвојен извјештај о раду градоначелника и Градске управе за 2019. годину са 18 гласова "за" и 10 "против", истичући да је прошла година обиљежена многобројним пројектима и догађајима, међу којима је најзначајнији Олимпијске игре младих /ЕЈОФ/, које су на посебан начин промовисале град Источно Сарајево.

Вуковић је рекао да је на данашњој сједници донесена и важна одлука о откупу девет станова у власништву града, појаснивши да ће путем Закона о приватизацији бити обезбијеђено да ове станове укњиже породице из борачке популације, а да не морају ништа платити граду.

Он је подсјетио да је град власник 22 стана на подручју Источног Сарајева и на наредним сједницама ће одлучити како да и осталих 13 станова укњиже породице из социјално угрожених категорија које се налазе у њима.

Градоначелник Источног Сарајева је истакао да су одборници данас усвојили и извјештаје о раду и финансијском пословању предузећа и установа чији је оснивач град за 2019. годину и план пословања за 2020.

Према његовим ријечима, и ова предузећа и установе су протеклу годину завршиле успјешно.

Он је похвалио рад Туристичке организације "Јахорина", Развојне агенције и Аграрног фонда града Источно Сарајево, као и Градског радија.

Одборник СНСД-а Дејан Шешељ истакао је да су одборници те странке гласали против ових одлука јер има доста нејасноћа.

Шешељ је рекао да су одборници СНСД-а највише замјерили у раду градоначелника што институције које је основао, као што су Развојна агенција, Аграрни фонд и Туристичка организација "Јахорина", у свом раду нису дале жељене ефекте.

Он је додао да град Развојну агенцију финансира са око 250.000 КМ, а она је у прошлој години успјела да прикупи само око 30.000 КМ.

"Сматрамо да се уз подршку града и у сарадњи са привредницима могу постићи бољи резултати", рекао је Шешељ и додао да у Развојној агенцији треба да раде људи са већим знањем.

Када је ријеч о Аграрном фонду који је основан прије годину дана, Шешељ је истакао да се не види снага развоја већ систем "ухљебљења".

Шешељ је изнио примједбу и на рад Градског радија и телевизије, гдје, према његовим ријечима, уређивачка политика иде само у једном правцу и "потребно је у наредном периоду да све општине дају своје сугестије како би се уређивачка политика побољшала, јер је то медиј свих грађана Источног Сарајева".