ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона02/06/2020

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ НЕ МОГУ У ЦРНУ ГОРУ И СЈЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ

 

БЕОГРАД, 2. ЈУНА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да грађани Србије још не могу да уђу у Црну Гору и Сјеверну Македонију.

 

Дачић је рекао да је Београд затражио информације од Подгорице поводом вијести да је Црна Гора дозволила улазак грађана Србије и да "према тим информацијама они нису променили одлуку".

"То значи да у Црну Гору могу да уђу само грађани који имају боравак у тој земљи. Свима осталима и даље није дозвољено", истакао је Дачић.

Дачић је за Танјуг објаснио да постоји разлика између термина отварање границе и проласка људи.

"Отварање границе значи да је отворен гранични прелаз, а да ли је дозвољено да неко оде тамо, друга је врста одлуке", рекао је Дачић и захвалио БиХ што је донијела одлуку да безусловно отвори границе са свим сусједним земљама.

Дачић је рекао да такву одлуку још није донијела Сјеверна Македонија, те да је разговарао са македонским министром да би видкели каква је перспектива те њихове одлуке.

Када је ријеч о Хрватској, Дачић је рекао да је звао министра спољних послова Хрватске Гордана Грлића Радмана да би "појаснио ситуацију", те да ће се и они изјаснити по том питању.

"Углавном, 15. јуна ће ЕУ донети релаксационе мере, али то се односи на путовања унутар Уније. Ко ће бити придодат томе, још се не зна", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, Србија мора сада са сваком земљом појединачно да о томе разговара.

Дачић је додао да је једна од земаља са којом се разговара и Аустрија у којој живи велики број људи из Србије.

Он је подсјетио да је Србија своје границе отворила 22. маја за робу и људе, те да је потом укинула и обавезне тестове и изолацију.

"Отворили смо границе са нашим суседима који нису у ЕУ - БиХ, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија. Отворена је граница са Бугарском, док је и Мађарска отворила границу за наше држављане", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, Грчка је најавила и почела релаксацију, али ће у пуној мјери почети током овог мјесеца.

Он је је додао да само двије земље нису забраниле улазак странцима током пандемије вируса крона - Мексико и Велика Британија.

"Сви други јесу и сада сви треба да донесу одлуке које ће значити повлачење те мере. Можда је срећа што је сада туристичка сезона, па ће сада сви желети да пожуре", додао је Дачић.