ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво02/06/2020

ВАЖНО ШТО ЈЕ СРПСКА ОДБАЦИЛА РЕВИЗИОНИСТИЧКУ РЕЗОЛУЦИЈУ

 

БЕОГРАД, 2. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Oдбора Скупштине Србијe за дијаспору и Србе у региону Mиодраг Линта поздравио је закључке Народне скупштине Републике Српске којима је одбачена ревизионистичка Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је усвојио Представнички дом парламента БиХ.

 

Он је упозорио да се том резолуцијом безочно фалсификују историјске чињенице с циљем срамног умањивање и прикривање размјера страдања српског народа у Независној Држави Хрватској /НДХ/.

"Апсолутно је неприхватљиво и увредљиво да се у наведеној резолуцији не помиње кључна историјска истина да је НДХ планирала, организовала и извршила геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима. Такође, неприхватљив је и сам назив Резолуције у коме се не помиње НДХ која је водила геноцидну политику односно спроводила систематско исељавање, покршавање и убијање српског народа с циљем његовог потпуног физичког уништења", рекао је Линта, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је истакао и да је у Резолуцији лажна констатација да је "значајан број жртава из БиХ" јер је добро познато да у Другом свјетском рату није постојала БиХ, већ НДХ-а и да су једини страдалнци и жртве били Срби, Роми, Јевреји и антифашисти.

"Један од главних предуслова даљег јачања духовног и културног јединства српског народа јесте да Србија и Република Српска заједнички раде на његовању сјећања на српске жртве геноцида у Другом свјетском рату и да не дозволе ревизију историје и прекрајање историјских чињеница", рекао је Линта.

Он је истовремено поздравио закључак да Народна скупштина Републике Српске донесе закон о дану сјећања на жртве геноцида НДХ-а над Србима, Ромима и Јеврејима током Другог свјетског рата.

"Међутим, веома је важно да се поменути дан сјећања дефинише и одреди у сарадњи државних и научних институција Србије и Републике Српске и удружења која његују културу сјећања", закључио је Линта.