ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика03/06/2020

БЕОГРАД ПОДРЖАВА ИНТЕГРИТЕТ И НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЈЕДНОСТ КИНЕ

 

БЕОГРАД, 3. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је у писму предсједнику Кине Си Ђинпингу да Србија подржава суверенитет, територијални интегритет и националну безбједност Кине.

 

Вучић је ово писмо послао поводом закона о националној безбједности за специјални административни регион Хонгконг, који је парламент Кине усвојио прошле седмице, пише "Политика".

"Као независна држава, Србија се супротставила мешању у унутрашње послове суверене земље", написао је Вучић.

Вучић је истакао да су Србија и Кина посвећене поштивању међународног права на глобалном нивоу и да Србија осуђује покушаје нарушавања поновног уједињења Кине.

Предсједник Србије је изразио жељу да Кина и кинески народ даље напредују под руководством кинеског предсједника Сија Ђинпинга.

Кинески парламент је прошле недјеље готово једногласно усвојио закон о националној безбједности за Хонгконг као одговор на протесте против кинеске власти, који од прошле године трају у тој некадашњој британској колонији.

"Tемељни закон" мини-устав, на снази у Хонгконгу од 1997. године када га је Велика Британија вратила Кини, обавезује власти Хонгконга да донесу закон о националној безбједности.

Међутим иницијатива за то је 2003. године изазвала велике демонстрације и приједлог је остављен по страни. Пекинг је изгубио стрпљење и сада донио свој закон о томе.