ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија03/06/2020

СРЕДСТВА ОД ММФ-а ЋЕ ДАНАС БИТИ РАСПОДИЈЕЉЕНА ПРЕМА ЕНТИТЕТИМА

 

САРАЈЕВО, 3. ЈУНА /СРНА/ - Гувернер Централне банке БиХ Сенад СоФтић потврдио је да је ова банка добила потребну одлуку Савјета министара о расподјели око 330 милиона евра кредита ММФ-а намијењених за повећане потребе здравственог сектора и финансирање мјера економске стабилизације.

 

Он је за портал "Кликс" рекао да ће већ данас средства бити расподијељена према Републици Српској и Федерацији БиХ, који треба да издвоје по пола одсто за Брчко дистрикт.

Савјет министара јуче је једногласно донио одлуку о распоређивању средстава Инструмента за брзо финансирање од Међународног монетарног фонда /ММФ/.

Овом одлуком, коју је предложило Министарство финансија и трезора у Савјету министара, утврђује се распоред повучених средстава Инструмента за брзо финансирање од ММФ-а у укупном износу од 265,2 милиона специјалних права вучења противвриједности КМ, према важећем курсу на дан повлачења средстава, што износи око 330 милиона евра.

Алокација средстава биће извршена у складу са одлуком Фискалног савјета БиХ, потписаним Писмом намјере и Меморандумом о разумијевању, и то за Федерацију БиХ са 10 кантона 61,5 одсто, за Републику Српску 37,5 одсто и за Брчко дистрикт један одсто.

Отплату овог дуга врше ентитети и Брчко дистрикт у складу са прописима којима је регулисано измирење обавеза према међународним финансијским институцијама, према утврђеним отплатним плановима.