ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет04/06/2020

НОВЕ ОПТУЖБЕ ПРОТИВ ЧЕТИРИ ПОЛИЦАЈЦА

 

МИНЕАПОЛИС, 4. ЈУНА /СРНА/ - Америчко тужилаштво подигло је нове кривичне тужбе против четворице полицајаца у Минеаполису поводом смрти Афроамериканца који је био прикљештен преко врата на улици током хапшења, што је изазвало масовне протесте и немире.

 

Против једног полицајца који је у притвору додата је оптужба за убиство Џорџа Флојда /46/, а тројици се ставља на терет да су били саучесници.

Послије неколико узастопних ноћи насиља у градовима широм САД, мирни протести постали су доминантни.

Хиљаде људи окупило се испред Бијеле куће палећи свјетло на својим мобилним телефонима и пјевајући пјесму из седамдесетих "Ослони се на мене", а потом су узвикивали пароле против полиције.

Неколико великих градова укинуло је мјеру полицијског часа која је била на снази током претходних дана.

У њујоршком Бруклину полиција опремљена за разбијање демонстрација интервенисала је против групе од око 1.000 људи који нису поштовали полицијски час, али су били мирни. Ова конфронтација била је највећи изузетак током претходне ноћи.

Полиција је објавила да су два припадника снага реда повријеђена, један из ватреног оружја, а други ножем, али није јасно да ли су ти догађаји повезани са протестима.

Бивши америки министар одбране Џејмс Матис осудио је политику предсједника Доналда Трампа и оптужио га за изазивање подјела и злоупотребу положаја.

Матис је у ријетким јавним коментарима рекао да Трамп покушава да подијели амерички народ и да није показао "зрело руковођење". Он је додао да је "љут и ужаснут" због начина на који предсједник рјешава проблем немира, пренио је Би-Би-Си.

Трамп је у одговору рекао да је Матис "прецијењени генерал" и да му је драго што је напустио положај. Матис је поднио оставку 2018. године, након што је Трамп одлучио да повуче војску из Сирије.

Бивши предсјендик САД Барак Обама позвао је градоначелнике свих америчких градова да преиспитају полицијску политику примјене силе у сарадњи са својим заједницама.

Он је рекао да трагични догађаји у претходних неколико седмица представљају прилику да сви раде заједно на рјешавању проблема и да промијене Америку, како би она била достојна својих највиших идеала.

"Желим да знате да сте ви важни, желим да знате да су ваши животи важни, да су ваши снови важни", рекао је Обама обраћајући се директно младим Афроамериканцима.

Обама у говору није директно поменуо Трампа, иако га је критиковао током претходних седмица.