ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/06/2020

ВИШКОВИЋ: РАЗРЈЕШЕЊЕ РЕШИЋЕВЕ НЕЋЕ УТИЦАТИ НА РАД ВЛАДЕ

 

БАЊАЛУКА, 5. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да не очекује да ће смјена министра управе и локалне самоуправе Српске Лејле Решић довести до нарушавања односа између СНСД-а и ДНС-а, наводећи да што се тиче функционисања Владе нема никакве бојазни.

 

"Не очекујем да ће доћи до нарушавања односа између СНСД-а и ДНС-а на републичком нивоу. Планирано је да се у наредних неколико дана састане руководство двије странке како би превазишли ову ситуацију и договорили даље активности у вези са локалним изборима", истакао је Вишковић.

Наводећи да Влада има двотрећинску већину у Народној скупштини, Вишковић је нагласио да не очекује од ДНС-а да ће правити било какав отклон у вези са скупштинском већином и подршком Влади без обзира на ситуацију у Приједору.

"Сигуран сам да ће жеље опозиције и Мирка Шаровића остати на нивоу жеља. Министри и Влада се бирају на основу политичких договора. То је за мене нешто сасвим нормално и не бих превише времена трошио на то. Решићева је коректно радила свој посао и она је свјесна да је разрјешење услиједило због дешавања у Приједору. Оно чему се радује Мирко Шаровић и шта очекује опозиција за мене није нека новост", рекао је Вишковић синоћ за РТРС.

Премијер Српске је подсјетио да је СНСД коалиционим партнерима упутио допис да у изборној години они који су у коалицији на републичком нивоу не могу да праве коалиције са опозицијом на локалном нивоу.

"То се десило у Приједору и посљедица тога је ово разрјешење. Рано је говорити о кандидату за министра. То је ствар ДНС-а којем то мјесто припада и они ће дати име новог министра", навео је Вишковић.

На питање да ли су сви добро радили у вријеме епидемије вируса корона и да ли ће бити још смјена, Вишковић је навео да ће смјена сигурно бити, али да ће о томе донијети одлуку када за то дође вријеме као што је радио и до сада.

"Грађани и суд јавности биће пресудни за свачији рад, па и рад Владе и појединих министара и то ћу поштовати. Има људи који критикују све и свашта, али критике обично долазе од оних који су мало или нису скоро ништа у животу радили и направили. Тешко ћете добити критику од домаћина и часног човјека који евентуално могу дати савјет или сугестију", истакао је Вишковић.

Коментаришући оставку министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића, Вишковић је истакао да је то одговоран чин.

"Транскрипти са сједнице Предсједништва БиХ показују да је он упознао чланове Предсједништва о дешавањима у вези са мигрантском кризом. Он је имао најбољу намјеру да то питање буде ријешено, али очито није било политичке воље за то, прије свега у Федерацији БиХ, и он је предузео одговоран чин да не би сутра носио терет одговорности за нешто што не може да промијени. Мало је таквих у БиХ", оцијенио је Вишковић.