ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет05/06/2020

ВИШЕ УМРЛИХ У БРАЗИЛУ НЕГО У ИТАЛИЈИ

 

РИО ДЕ ЖАНЕИРО, 5. ЈУНА /СРНА-Ројтерс/ - Број умрлих од вируса корона у Бразилу премашио је број жртава у Италији, а у Мексику је регистрован рекордан број заражених у једном дану у вријеме када лидери у Латинској Америци ублажавају мјере блокаде и поново покрећу економију.

 

Овај дио свијета постао је ново жариште пандемије вируса корона, а здравствени званичници упозоравају да привреде не треба отварати сувише брзо да би се избјегла већа окупљања људи.

У Бразилу је током претходна 24 часа забиљежено 1.437 смртних случајева, што је нови рекордни број трећи дан узастопно. Заражено је још 30.925 људи, наводи се у подацима Министарства здравља.

Укупан број жртава у овој земљи сада је 34.021, а више умрлих од вируса корона имају само САД и Велика Британија.

Мексико је регистровао 816 нових смртних случајева, а укупан број је премашио 12.000.

Од почетка пандемије бразилски предсједник Жаир Болсонаро умањује опасност од пандемије, критикује мјере социјалног дистанцирања и апелује на регионалне власти да укину рестрикције због економије.

Мексички предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор позвао је своје сународнике да не преувеличавају ствари и упозорио на стање "психозе" уз напомену да је, у односу на укупан број становника од 130 милиона људи, број умрлих у Мексику далеко мањи него у многим другим земљама.

Многи у Латинској Америци живе од зараде коју остварују из дана у дан у неформалном привредном сектору, па су многи регионални лидери спремни да отворе локалне економије пошто постоје назнаке раста глади и кризе јавних финансија.