ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија05/06/2020

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ЗА 2019. ГОДИНУ

 

ШАМАЦ, 5. ЈУНА /СРНА/ - На данашњој редовној сједници Скупштине општине Шамац усвојен је извјештај о извршењу локалног буџета за 2019. годину у износу од 6.927.655 КМ, а одборници су анализирали и писани материјал о активностима које је током ванредног стања реализовао општински Штаб за ванредне ситуације.

 

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је новинарима након сједнице да му је драго да су одборници дали апсолутну подршку свим активностима општинског Штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да су у материјалу који је достављен одборницима наведене све предузимане активности током ванредне ситуације, као и донатори и донације које су на подручје општине Шамац стигле у то вријеме.

Милићевић је напоменуо да је општина Шамац једна од ријетких која је подијелила око 34.000 маски свом становништву, а у информацији коју је поднио Скупштини, прецизно је дефинисано који је износ дезинфекционих средстава набављен из буџетске резерве, те да тај износ не износи више од 6.000 КМ.

Он је истакао да је општина имала трошкове када је ријеч о уређењу локалног карантина и смјештаја људи, као и трошкова који су били везани за републички карантин на граничном прелазу Шамац.

Милићевић је навео да је затражио од надлежних да се помогне општинама које су током ванредног стања имале по два карантина, а сви трошкови везани за то ишли су на терет локалног буџета.

Начелник општинског Одјељења за финансије Слободан Сјенчић рекао је да је извјештај о извршењу буџета за прошлу годину усвојен прилично касно због епидемије вируса корона.

"Генерално сам задовољан извршењем буџета за 2019. годину јер су планирани приходи и расходи близу задатог планског циља, приходи су су мањи за два одсто него што су планирани, а расходни мањи за четири одсто у односу на план", навео је Сјенчић.

Сјенчић је навео да је уназад три и више година примијетан тренд бржег раста прихода од раста расхода.

"То је оно што смо ми себи на самом почетку поставили као циљ. Једино се тако може поправити ситуација са измирењем много пренесених обавеза које смо наслиједили. Те обавезе су још велики терет за буџет општине Шамац", рекао је Сјенчић.