ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво05/06/2020

УВОЗ ЛИЈЕКОВА ХУМАНИTАРНОГ ПОРИЈЕКЛА НАДЛЕЖНОСT ЕНTИTЕTСКИХ МИНИСTАРСTАВА

 

БАЊАЛУКА, 5. /ЈУНА/ - Из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ саопштили су да нису надлежни за издавање сагласности за увоз лијекова и медицинских средстава хуманитарног поријекла у БиХ, те да је то у надлежности ентитетских министарстава здравља, односно Одјељења за здравство Брчко дистрикта.

 

У саопштењу, које је потписао директор Агенције Александар Золак, наводи се да су неутемељени, непровјерени и нетачни наводи који су се појавили у појединим медијима у вези са донираним медицинским средствима из Катара, а потом и из Уједињених арапских емирата.

Золак је навео и да је надлежност над увозом лијекова и медицинских средстава хуманитарног поријекла дефинисана Законом о лијековима и медицинским средствима.

Он је подјсетио и да је Сајет министара, на ванредној сједници одржаној 18. јуна 2014. године, донио Упутство о поступању у процедурама за увоз лијекова и медицинских средстава хуманитарног карактера за подручја БиХ угрожена природном или другом несрећом.

Према његовим ријечима, овим упутством се ближе уређује поступање Министарства цивилних послова у Савјету министара у процедурама за увоз хуманитарне помоћи за подручја БиХ угрожена природном или другом несрећом.

"Ово упутство се не примјењује уколико је пошиљалац хуманитарне помоћи, у којој су садржани лијекови и медицинска средства, у свом акту о донацији као искључивог корисника навео један од ентитета БиХ или Брчко дистрикт, те насељено мјесто, општину или град у једном од ентитета или Брчо дистрикта", навео је Золак.

Он је појаснио да је из Упутства јасно чија је надлежност за прихватање лијекова и медицинске опреме хуманитарног карактера, те да Агенција нигдје није дефинисана као институција надлежна за издавање сагласности по предметном питању.

"Остаје отворено питање ко је до данас давао сагласности за лијекове и медицинска средства која су у БиХ у претходним мјесецима ушла као предмет донација, јер Агенцији није достављен ниједан такав захтјев за поступање", навео је Золак.

Золак је замолио представнике медија да се, с циљем истинитог обавјештавања јавности и заштите дигнитета запослених у Агенцији, прије изношења оваквих или сличних навода обрате овој агенцији ради добијања тачних информација.