ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти28/06/2020

У УТОРАК ПАРАСТОС УБИЈЕНИМ СРБИМА ИЗ БРЕЖАНА

 

СРЕБРЕНИЦА, 28. ЈУНА /СРНА/ - Парастос за 32 убијених Срба из сребреничког села Брежани биће служен у уторак, 30. јуна, када се навршава 28 година од њихове погибије и страдања овог села.

 

Обиљежавање 28 година од страдања Срба у Брежанима организује Oдбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице са преживјелим становницима и члановима породица настрадалих Срба из тог села.

Настављајући етничко чишћење српског становништва у селима око Сребренице и Братунца започето у априлу 1992. године, муслиманске снаге из Сребренице и околних села су трагичног 30. јуна те године у рану зору упале у ово село и починиле стравичан масакр над мјештанима, убијајући све што су стигле, па и цивиле, непокретне и глувонијеме инвалиде на кућном прагу и на спавању.

Неки мјештани су ухваћени живи, масакрирани и запаљени, а село је опљачкано и попаљено. Тијела Достане и глувонијеме Крстине Лазић, које су тада нестале, још нису пронађена.

Није преживио нико од мјештана који су тог јутра живи заробљени.

Преживјели су само они који су захваљујући познавању терена и раштрканости кућа у селу, под окриљем ноћи и магле, успјели побјећи у оближње шумарке и сакрити се.

Тако сакривени гледали су свирепа убиства недужног становништва. Заробљени су мучени, масакрирани и спаљивани, умирући у највећим мукама.

Најстарија жртва тог масакра био је 88-годишњи Станко Милошевић, а најмлађа 15-годишњи Љубомир Јосиповић. Међу убијенима било је пет жена.

За злочин над мјештанима Брежана, као и за све друге масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, још нико није одговарао.

Иако постоје бројни докази па и преживјели свједоци, који су гледали и препознали неке починиоце злочина и спремни су да испричају ко је и на који начин вршио тортуре и масакрирао заробљене Србе, већином цивиле из Брежана, Тужилаштво и Суд БиХ не позивају их да свједоче нити покрећу истрагу против починилаца.

Већи број тада запаљених српских кућа у Брежанима још није обновљен и њихови власници ни након 28 година немају гдје да се врате.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова код спомен-обиљежја у Брежанима, гдје ће бити прислужене свијеће за покој душа погинулих, положено цвијеће и одата почаст настрадалима.